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dc.contributor.author
Badin, Emiliano Emanuel  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Ibarz, A.  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.date.available
2021-05-03T14:21:15Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Badin, Emiliano Emanuel; Rossi, Yanina Estefanía; Montenegro, Mariana Angélica; Ibarz, A.; Ribotta, Pablo Daniel; et al.; Thermal processing of raspberry pulp: Effect on the color and bioactive compounds; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 124; 11-2020; 469-477  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131245  
dc.description.abstract
The effect of heating on color degradation and the bioactive compounds, such as total monomeric anthocyanins (TMA), L-ascorbic acid (AA) and total polyphenols (TP), of raspberry pulp were investigated at 70, 80, 90 and 100 °C for 2 h. The changes in a* (redness-greenness), chroma (C*) and browning index (BI) color parameters followed a first-order reaction with activation energies of 39.39, 35.60 and 51.17 kJ mol−1, respectively. The degradation of TMA and AA also followed first order kinetics while TP did not show significant variations with thermal treatment. The activation energies of the TMA and AA changes were 28.36 and 29.47 kJ mol−1, respectively. In addition, the activation energies revealed that BI was the most sensitive parameter towards temperature changes, while the reaction rate constants (k) showed that AA had the highest degradation rate in comparison with the other parameters studied. The degradation of TMA showed a strong positive correlation with a*. The results obtained in this study may be useful to food processors for designing and optimizing thermal treatment conditions in order to obtain high quality raspberry pulp products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ANTOCYANINS  
dc.subject
ASCORBIC ACID  
dc.subject
COLOR  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
RASPBERRY PULP  
dc.subject
THERMAL DEGRADATION KINECTIC  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Thermal processing of raspberry pulp: Effect on the color and bioactive compounds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T22:01:29Z  
dc.journal.volume
124  
dc.journal.pagination
469-477  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Badin, Emiliano Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ibarz, A.. Universidad de Lleida; España  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2020.08.016  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308520305095