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dc.contributor.author
Glodowsky, Alejandro Pablo  
dc.contributor.author
Ruberto, Lucas Adolfo Mauro  
dc.contributor.author
Martorell, María Martha  
dc.contributor.author
Mac Cormack, Walter Patricio  
dc.contributor.author
Levin, Gustavo Javier  
dc.date.available
2021-04-30T17:28:14Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Glodowsky, Alejandro Pablo; Ruberto, Lucas Adolfo Mauro; Martorell, María Martha; Mac Cormack, Walter Patricio; Levin, Gustavo Javier; Cold active transglutaminase from antarctic Penicillium chrysogenum: Partial purification, characterization and potential application in food technology; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 29; 10-2020; 1-8  
dc.identifier.issn
1878-8181  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/131169  
dc.description.abstract
A novel transglutaminase (TGase, EC 2.3.2.13) from antarctic Penicillium chrysogenum was partially purified using ammonium sulfate precipitation and anionic exchange chromatography. The final extract had a specific activity of 7.81 mU/mg, purification fold of 7.16, and a yield of 5.02%. The molecular weight was estimated to be 67 kDa by bioinformatic analysis and SDS-PAGE. Maximum TGase activity was observed at pH 8.0 and 30 °C, mesophilic conditions (near 40 °C) resulted in total inactivation. A slight improvement in TGase activity was observed in the presence of Ca2+, it increased to 127.78 ± 9.62% at 35 mM but return to normal values at higher concentrations. Additionally, the enzyme activity decreased progressively in the presence of EDTA and STPP suggesting that the enzyme is Ca2+ dependent but this cofactor is being supplied by the fermented substrate. The partially purified TGase was used as an additive to modify the rheology of a cold-set gelatin gel achieving an increase in the gel strength and gumminess of 32.25% and 30.50% respectively.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTARCTIC FUNGI  
dc.subject
COLD-ACTIVE ENZYME  
dc.subject
FOOD TECHNOLOGY  
dc.subject
TRANSGLUTAMINASE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Cold active transglutaminase from antarctic Penicillium chrysogenum: Partial purification, characterization and potential application in food technology  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T21:31:35Z  
dc.journal.volume
29  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Glodowsky, Alejandro Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruberto, Lucas Adolfo Mauro. Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio Interno y Culto. Dirección Nacional del Antártico. Instituto Antártico Argentino; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martorell, María Martha. Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio Interno y Culto. Dirección Nacional del Antártico. Instituto Antártico Argentino; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mac Cormack, Walter Patricio. Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio Interno y Culto. Dirección Nacional del Antártico. Instituto Antártico Argentino; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Levin, Gustavo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina  
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1878818120311695  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101807