Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fechner, Diana Corina
dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin
dc.contributor.author
Ruiz Díaz, Juan D.
dc.contributor.author
Gil, Raul Andres
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo
dc.date.available
2021-04-23T12:59:14Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Fechner, Diana Corina; Hidalgo, Melisa Jazmin; Ruiz Díaz, Juan D.; Gil, Raul Andres; Pellerano, Roberto Gerardo; Geographical origin authentication of honey produced in Argentina; Elsevier; Food Bioscience; 33; 2-2020; 1-8
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/130755
dc.description.abstract
Traceability of food has become an important issue. In particular, the traceability of natural products has become an important topic considering the high number of possible sources of environmental pollutants which these products are exposed during the production process. Chemical composition and organoleptic characteristics of honey are strongly influenced by its geographical origin. Currently, multivariate statistical techniques applied to multielement data are used to identify geographical origin in different areas of food chemistry. These techniques can identify natural clustering patterns or find discriminant functions for predictive models. In this study, the results of multielement analysis were used to verify the geographical origin of honeys produced in provinces of the Northeast of Argentina. Thus, a chemometric model was developed and validated to authenticate Argentinean honeys based on the chemical composition using multivariate techniques. The linear discriminant analysis (LDA) with multielement data of honey samples from the Northeast region of Argentina classified honey in three groups. The leave-one-out cross-validation method correctly classified 76% of samples. Additionally, LDA using multielement data fused with physicochemical data correctly classified 94% of samples.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
APIS MELLIFERA
dc.subject
DATA FUSION
dc.subject
HONEY
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Geographical origin authentication of honey produced in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-08T15:07:11Z
dc.identifier.eissn
2212-4306
dc.journal.volume
33
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fechner, Diana Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruiz Díaz, Juan D.. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gil, Raul Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429218312483
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2019.100483
Archivos asociados