Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Fechner, Diana Corina  
dc.contributor.author
Hidalgo, Melisa Jazmin  
dc.contributor.author
Ruiz Díaz, Juan D.  
dc.contributor.author
Gil, Raul Andres  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.date.available
2021-04-23T12:59:14Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Fechner, Diana Corina; Hidalgo, Melisa Jazmin; Ruiz Díaz, Juan D.; Gil, Raul Andres; Pellerano, Roberto Gerardo; Geographical origin authentication of honey produced in Argentina; Elsevier; Food Bioscience; 33; 2-2020; 1-8  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/130755  
dc.description.abstract
Traceability of food has become an important issue. In particular, the traceability of natural products has become an important topic considering the high number of possible sources of environmental pollutants which these products are exposed during the production process. Chemical composition and organoleptic characteristics of honey are strongly influenced by its geographical origin. Currently, multivariate statistical techniques applied to multielement data are used to identify geographical origin in different areas of food chemistry. These techniques can identify natural clustering patterns or find discriminant functions for predictive models. In this study, the results of multielement analysis were used to verify the geographical origin of honeys produced in provinces of the Northeast of Argentina. Thus, a chemometric model was developed and validated to authenticate Argentinean honeys based on the chemical composition using multivariate techniques. The linear discriminant analysis (LDA) with multielement data of honey samples from the Northeast region of Argentina classified honey in three groups. The leave-one-out cross-validation method correctly classified 76% of samples. Additionally, LDA using multielement data fused with physicochemical data correctly classified 94% of samples.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
APIS MELLIFERA  
dc.subject
DATA FUSION  
dc.subject
HONEY  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Geographical origin authentication of honey produced in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-08T15:07:11Z  
dc.identifier.eissn
2212-4306  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fechner, Diana Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hidalgo, Melisa Jazmin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz Díaz, Juan D.. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gil, Raul Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429218312483  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2019.100483