Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Exposure to maternal odor enhances intake of a taste that mimicks the sensory attributes of ethanol

Ifrán, María CelesteIcon ; Suarez, Andrea BeatrizIcon ; Loarte Velasquez, Andrea Nataly; Pautassi, Ricardo MarcosIcon ; Kamenetzky, Giselle VanesaIcon
Fecha de publicación: 01/2019
Editorial: Psychonomic Society
Revista: Learning & Behavior
ISSN: 1543-4494
e-ISSN: 1543-4508
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Drogadicción

Resumen

Early exposure to ethanol increases subsequent acceptance of this drug. Little attention, however, has been devoted to the interaction of the taste of the drug with other, familiar or non-familiar, odors contingent with ethanol access, particularly early in ontogeny. This study assessed the influence of exposure to maternal odor on intake and grasp responses to an artificial nipple providing a solution (a sucrose-quinine mix) that emulates the taste of alcohol, in 4-day-old rat pups. The results showed that the mother’s odor enhanced intake from and seeking responses to an artificial nipple that provided the solution that mimicked the taste of alcohol (Experiment 1). This pattern of results was not evoked by the odor of an unrelated dam (Experiment 2), nor was it observed when the nipple delivered water. The main new finding of the present study is that 4-day-old rats tested in the presence of the mother (and hence exposed to her odor cues) exhibited enhanced seeking and intake of a solution that mimics the chemosensory properties of ethanol.
Palabras clave: ODOR , ONTOGENY , RATS , TASTE
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 390.0Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/130527
URL: https://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13420-019-00373-w
DOI: https://doi.org/10.3758/s13420-019-00373-w
Colecciones
Articulos(INIMEC - CONICET)
Articulos de INSTITUTO DE INV. MEDICAS MERCEDES Y MARTIN FERREYRA
Citación
Ifrán, María Celeste; Suarez, Andrea Beatriz; Loarte Velasquez, Andrea Nataly; Pautassi, Ricardo Marcos; Kamenetzky, Giselle Vanesa; Exposure to maternal odor enhances intake of a taste that mimicks the sensory attributes of ethanol; Psychonomic Society; Learning & Behavior; 47; 4; 1-2019; 302-309
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES