Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ruiz, María J.  
dc.contributor.author
Juárez, María Laura  
dc.contributor.author
Alzogaray, Raul Adolfo  
dc.contributor.author
Arrighi, Carlos Federico  
dc.contributor.author
Arroyo, Lorena  
dc.contributor.author
Gastaminza, Gerardo  
dc.contributor.author
Willink, Eduardo  
dc.contributor.author
del Valle Bardón, Alicia  
dc.contributor.author
Vera, Maria Teresa  
dc.date.available
2017-02-14T21:29:13Z  
dc.date.issued
2014  
dc.identifier.citation
Ruiz, María J.; Juárez, María Laura; Alzogaray, Raul Adolfo; Arrighi, Carlos Federico; Arroyo, Lorena; et al.; Toxic effect of citrus peel constituents on Anastrepha fraterculus Wiedemann and Ceratitis capitata Wiedemannimmature stages; American Chemical Society; Journal Of Agricultural And Food Chemistry; 62; 41; -1-2014; 10084–10091  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/13024  
dc.description.abstract
The toxicity of essential oils from the citrus peel has been proposed as the major resistance mechanism offered by citrus to fruit fly infestation. We evaluated the insecticidal activity of the ether extracts from the lemon (Citrus limon [L.] Burm.) and grapefruit (C. paradisi Macfadyen) peel as well as from limonene and citral against Anastrepha f raterculus (Wiedemann) and Ceratitis capitata (Wiedemann) immature stages. We also evaluated the toxicity of the extracts at two ripening stages. Extracts proved toxic to A. f raterculus egg and larvae. The lemon and grapefruit extracts showed the same toxicity in both fruit fly species. For A. f raterculus eggs, citral was more toxic than limonene; for larvae, they showed equal toxicity. Anastrepha f raterculus eggs were more sensitive than C. capitata eggs. In conclusion, we provide evidence of chemical resistance mechanisms that could account for the nonhost condition of lemon for A. f raterculus.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Toxicity  
dc.subject
Citrus Essential Oils  
dc.subject
Plant Resistance  
dc.subject
Fruit Flies  
dc.subject
Immature Stages  
dc.subject
Host Status  
dc.title
Toxic effect of citrus peel constituents on Anastrepha fraterculus Wiedemann and Ceratitis capitata Wiedemannimmature stages  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-02-13T20:30:56Z  
dc.identifier.eissn
1520-5118  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
41  
dc.journal.pagination
10084–10091  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington DC  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María J.. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Juárez, María Laura. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alzogaray, Raul Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa. Centro de Investigación de Plagas e Insecticidas; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arrighi, Carlos Federico. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arroyo, Lorena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gastaminza, Gerardo. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Willink, Eduardo. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.description.fil
Fil: del Valle Bardón, Alicia. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vera, Maria Teresa. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Agricultural And Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf503063b  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf503063b