Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana  
dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Aminahuel, Carla Aylen  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.date.available
2021-04-09T16:21:16Z  
dc.date.issued
2020-01  
dc.identifier.citation
Vanden Braber, Noelia Luciana; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Rossi, Yanina Estefanía; Aminahuel, Carla Aylen; Mauri, Adriana Noemi; et al.; Effect of microencapsulation in whey protein and water-soluble chitosan derivative on the viability of the probiotic Kluyveromyces marxianus VM004 during storage and in simulated gastrointestinal conditions; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 118; 108844; 1-2020; 1-8  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129724  
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of the microencapsulation (by spray drying) of the whey-native probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 in matrices of whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) on the viability of the yeast during drying and storage and in simulated gastrointestinal conditions. The optimized outlet drying temperature was 68 °C. This temperature allowed obtaining an encapsulation efficiency of 91% for a suspension of 10% (w/v) WPC. Yeasts microencapsulated in WSCh showed a significantly improved tolerance to simulated gastrointestinal conditions in comparison to free yeasts and yeasts microencapsulated in WPC. Besides, the solids content showed a significant influence on the probiotic viability during storage, with a suspension with 30% (w/v) solids (29:1 WPC:WSCh) showing 95% of viability after passing through gastrointestinal conditions. The results allow expanding the development of mixtures of encapsulating materials to improve the probiotic aptitude of a food ingredient powder.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
GASTROINTESTINAL VIABILITY  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
PROBIOTIC YEAST  
dc.subject
WATER-SOLUBLE CHITOSAN  
dc.subject
WHEY PROTEIN CONCENTRATE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of microencapsulation in whey protein and water-soluble chitosan derivative on the viability of the probiotic Kluyveromyces marxianus VM004 during storage and in simulated gastrointestinal conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-25T13:53:52Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.number
108844  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aminahuel, Carla Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108844  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643819311867