Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana

dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan

dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía

dc.contributor.author
Aminahuel, Carla Aylen

dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi

dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé

dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica

dc.date.available
2021-04-09T16:21:16Z
dc.date.issued
2020-01
dc.identifier.citation
Vanden Braber, Noelia Luciana; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Rossi, Yanina Estefanía; Aminahuel, Carla Aylen; Mauri, Adriana Noemi; et al.; Effect of microencapsulation in whey protein and water-soluble chitosan derivative on the viability of the probiotic Kluyveromyces marxianus VM004 during storage and in simulated gastrointestinal conditions; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 118; 108844; 1-2020; 1-8
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129724
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of the microencapsulation (by spray drying) of the whey-native probiotic yeast Kluyveromyces marxianus VM004 in matrices of whey protein concentrate (WPC) and water-soluble chitosan (WSCh) on the viability of the yeast during drying and storage and in simulated gastrointestinal conditions. The optimized outlet drying temperature was 68 °C. This temperature allowed obtaining an encapsulation efficiency of 91% for a suspension of 10% (w/v) WPC. Yeasts microencapsulated in WSCh showed a significantly improved tolerance to simulated gastrointestinal conditions in comparison to free yeasts and yeasts microencapsulated in WPC. Besides, the solids content showed a significant influence on the probiotic viability during storage, with a suspension with 30% (w/v) solids (29:1 WPC:WSCh) showing 95% of viability after passing through gastrointestinal conditions. The results allow expanding the development of mixtures of encapsulating materials to improve the probiotic aptitude of a food ingredient powder.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
GASTROINTESTINAL VIABILITY
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
PROBIOTIC YEAST
dc.subject
WATER-SOLUBLE CHITOSAN
dc.subject
WHEY PROTEIN CONCENTRATE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of microencapsulation in whey protein and water-soluble chitosan derivative on the viability of the probiotic Kluyveromyces marxianus VM004 during storage and in simulated gastrointestinal conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-25T13:53:52Z
dc.journal.volume
118
dc.journal.number
108844
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aminahuel, Carla Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108844
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643819311867
Archivos asociados