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dc.contributor.author
Tupa Valencia, Maribel Victoria
dc.contributor.author
Altuna, Luz
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia
dc.contributor.author
Foresti, María Laura
dc.date.available
2021-04-09T11:45:42Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Tupa Valencia, Maribel Victoria; Altuna, Luz; Herrera, Maria Lidia; Foresti, María Laura; Preparation and characterization of modified starches obtained in acetic anhydride/tartaric acid medium; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 72; 5-6; 3-2020; 1-11
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129677
dc.description.abstract
In the current contribution chemically modified starches are prepared by reaction of corn starch in hot acetic anhydride, containing tartaric acid. Characterization of the starch products shows evidence that the incorporation of acetyl groups increases with reaction time. Moreover, the modified starches show properties typical of cross-linked starches, such as reduced solubility in common starch solvents, increased resistance to amylolytic enzymes action, and significantly altered gelatinization behavior. Characterization results also give clear evidence of the evolution of derivatization within the granules volume, illustrating how cross-linking and acetyl group incorporation proceeds. The modified starches obtained may be of interest for different food and non-food uses in which singular characteristics resulting from the acetyl groups introduction and starch cross-linking by a non-toxic, naturally occurring organic acid such as tartaric acid may be of use to effectively meet products properties demands.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACETYL GROUPS
dc.subject
CROSS-LINKING
dc.subject
MODIFIED STARCHES
dc.subject
TARTARIC ACID
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Preparation and characterization of modified starches obtained in acetic anhydride/tartaric acid medium
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-26T19:57:07Z
dc.journal.volume
72
dc.journal.number
5-6
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Tupa Valencia, Maribel Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Altuna, Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201900300
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201900300
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