Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cavallo, Ema Claudia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Nóbile, Matías Leonardo
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Foresti, María Laura
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2021-04-08T15:57:03Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Cavallo, Ema Claudia; Nóbile, Matías Leonardo; Cerrutti, Patricia; Foresti, María Laura; Exploring the production of citric acid with Yarrowia lipolytica using corn wet milling products as alternative low-cost fermentation media; Elsevier Science SA; Biochemical Engineering Journal; 155; 3-2020; 107463-107471
dc.identifier.issn
1369-703X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129633
dc.description.abstract
The unconventional yeast Yarrowia lipolytica is known for its capability to synthesize different metabolites of industrial interest such as citric acid (CA). The numerous applications of CA trigger continuous research on improved production systems and substrates costs reduction. In this context, the present contribution explored the production of CA using chosen strains of Y. lipolytica in fermentation media formulated with low-cost and non-seasonal nutrient sources derived from the corn wet milling process, such as food grade corn syrups and corn steep liquor (CSL). Besides nutrient sources assay, the effect of carbon source concentration and C/N ratio was evaluated. In media formulated with high fructose syrup and CSL proper manipulation of the mentioned variables allowed attaining CA productions of up to 38 g/L in flasks culture. Moreover, the bioreactor scale-up allowed a 130%-increase in productivity and drastic fermentation time reduction. Overall, the combination of these low-cost nutrient sources of predictable composition derived from the corn processing industry that may be stored at room temperature seems attractive for CA production. The simplicity of the fermentation medium further makes it promising for higher-than-laboratory scale production of CA.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALTERNATIVE LOW-COST NUTRIENT SOURCES
dc.subject
CITRIC ACID PRODUCTION
dc.subject
CORN WET MILLING PRODUCTS
dc.subject
YARROWIA LIPOLYTICA
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Exploring the production of citric acid with Yarrowia lipolytica using corn wet milling products as alternative low-cost fermentation media
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-26T19:53:32Z
dc.journal.volume
155
dc.journal.pagination
107463-107471
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cavallo, Ema Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nóbile, Matías Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
Biochemical Engineering Journal
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bej.2019.107463
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1369703X19304024?via%3Dihub
Archivos asociados