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dc.contributor.author
Mateos, Paula Stefania
dc.contributor.author
Navas, Marisa Belén
dc.contributor.author
Morcelle del Valle, Susana Raquel
dc.contributor.author
Ruscitti, Claudia Beatriz
dc.contributor.author
Matkovic, Silvana Raquel
dc.contributor.author
Briand, Laura Estefania
dc.date.available
2021-04-07T20:33:54Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Mateos, Paula Stefania; Navas, Marisa Belén; Morcelle del Valle, Susana Raquel; Ruscitti, Claudia Beatriz; Matkovic, Silvana Raquel; et al.; Insights in the biocatalyzed hydrolysis, esterification and transesterification of waste cooking oil with a vegetable lipase; Elsevier Science; Catalysis Today; 2020; 10-2020; 1-9
dc.identifier.issn
0920-5861
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129577
dc.description.abstract
The present contribution investigates the biocatalytic performance of the lipase obtained from the latex of the native plant known as Araujia sericifera (ASL) in the hydrolysis followed by the esterification of released free fatty acids and transesterification of glycerides of sunflower waste cooking oil WCO. A specific enzymatic activity of 719.05 μmol mg−1 h−1 (60 % conversion of triglycerides towards free fatty acids) was obtained in the hydrolysis of WCO with 0.05 % of biocatalyst (typically, 10.0 g WCO and 5.0 mg of enzyme) and 50 % w/w of water added in 30 min of reaction at 25 °C in homogeneous type of reaction system. The lipase has the capacity to catalyze the hydrolysis of the triglycerides mainly towards monoglycerides and diglycerides in a lesser extent. The released FFAs and the remaining glycerides reacted in tandem by addition of short chain alcohols immediately after the hydrolysis (without addition of more enzyme to the reaction media). Above 90 % conversion of the FFAs was obtained with methanol, ethanol, n-propanol and n-butanol at contents as low as 1:0.2 oil: alcohol molar ratio at 25 °C. The transesterification of the remaining monoglycerides (about 20 %) was also observed although no further reaction of the triglycerides was detected even under a great excess of alcohol.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BIOCATALYSIS
dc.subject
ESTERIFICATION
dc.subject
LIPASE
dc.subject
TRANSESTERIFICATION
dc.subject
WASTE COOKING OIL
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Insights in the biocatalyzed hydrolysis, esterification and transesterification of waste cooking oil with a vegetable lipase
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-02-18T15:45:07Z
dc.journal.volume
2020
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Mateos, Paula Stefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navas, Marisa Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morcelle del Valle, Susana Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruscitti, Claudia Beatriz. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Matemáticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matkovic, Silvana Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Briand, Laura Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.journal.title
Catalysis Today
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cattod.2020.09.027
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920586120306854
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