Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hirsch, Daniela Belén  
dc.contributor.author
Martinez Alvarez, Lucas Manuel  
dc.contributor.author
Urtasun, Nicolás  
dc.contributor.author
Baieli, María Fernanda  
dc.contributor.author
Lazaro Martinez, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Glisoni, Romina Julieta  
dc.contributor.author
Miranda, María V.  
dc.contributor.author
Cascone, Osvaldo  
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier  
dc.date.available
2021-03-29T15:22:26Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Hirsch, Daniela Belén; Martinez Alvarez, Lucas Manuel; Urtasun, Nicolás; Baieli, María Fernanda; Lazaro Martinez, Juan Manuel; et al.; Lactoferrin purification and whey protein isolate recovery from cheese whey using chitosan mini-spheres; Elsevier; International Dairy Journal; 109; 1047; 6-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129140  
dc.description.abstract
Direct protein purification from raw materials by chromatographic media represents an enormous challenge, especially when particulate solids and high charge solute are present. In this sense, protein purification from cheese whey is an excellent opportunity to test new chromatographic matrices that can be applied to direct protein isolation. The present work shows the utility of novel multimodal chitosan-based chromatographic matrices for obtaining lactoferrin (LF) and a whey protein isolate (WPI) directly from cheese whey without any pretreatment. A central composite experimental design was used to optimise an operative sequence. This sequence involved LF capture using sulfanilic acid-modified chitosan mini-spheres followed by the capture of the massive remnant proteins using glycidyl trimethylammonium-modified chitosan mini-spheres. Interestingly, a yield of 68% and 70% purity degree was obtained for LF, and 2.71 mg of WPI mL−1 whey was obtained in the WPI recovery process, revealing a potential industrial use of the developed matrices and processes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
lactoferrin  
dc.subject
whey protein isolate  
dc.subject
cheese whey  
dc.subject
purification  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactoferrin purification and whey protein isolate recovery from cheese whey using chitosan mini-spheres  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-26T19:55:23Z  
dc.journal.volume
109  
dc.journal.number
1047  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Hirsch, Daniela Belén. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez Alvarez, Lucas Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio Interno y Culto. Dirección Nacional del Antártico. Instituto Antártico Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urtasun, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Fisiología, Biología Molecular y Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baieli, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lazaro Martinez, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Glisoni, Romina Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miranda, María V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cascone, Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0958694620301345  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104764