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dc.contributor.author
Griboff, Julieta
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.contributor.author
Horacek, Micha
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria
dc.date.available
2021-03-24T15:03:01Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Griboff, Julieta; Baroni, María Verónica; Horacek, Micha; Wunderlin, Daniel Alberto; Monferran, Magdalena Victoria; Multielemental + isotopic fingerprint enables linking soil, water, forage and milk composition, assessing the geographical origin of Argentinean milk; Elsevier; Food Chemistry; 283; 6-2019; 549-558
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128860
dc.description.abstract
The aim of this work was to verify the usefulness of multielemental and isotopic fingerprint to differentiate the origin of milk samples from different areas, linking milk fingerprint with those corresponding to soil, water, and forage. Samples from four production areas in Argentina were analysed: 26 elements, δ 2 H, δ 13 C, δ 15 N and δ 18 O. Milk provenance was assessed using 16 variables (Na, Mg, Al, V, Co, Ni, As, Se, Rb, Sr, Mo, Hg, δ 2 H, δ 18 O, δ 13 C and K/Rb). Generalized Procrustes Analysis (GPA) demonstrated the consensus between soil, water, forage and milk, in addition to differences between studied areas. Canonical Correlation Analysis (CCA) demonstrated significant correlations between the milk-drinking water, milk-forage, and milk-soil. So far, we report a feasible method to establish the milk provenance, assessing the follow up from environmental matrixes (soil + water) to dairy products through the food web (forage) by a combined chemical-isotopic fingerprint.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GEOGRAPHICAL ORIGIN
dc.subject
ISOTOPIC FINGERPRINT
dc.subject
MILK PROVENANCE
dc.subject
TRACE ELEMENTS
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Multielemental + isotopic fingerprint enables linking soil, water, forage and milk composition, assessing the geographical origin of Argentinean milk
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-19T21:27:44Z
dc.journal.volume
283
dc.journal.pagination
549-558
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Griboff, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Horacek, Micha. Instituto de Investigación y Colegio Secundario Francisco Josephinum; Austria. Universidad de Viena; Austria
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619301359
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.067
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