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dc.contributor.author
Griboff, Julieta  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.contributor.author
Horacek, Micha  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria  
dc.date.available
2021-03-24T15:03:01Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Griboff, Julieta; Baroni, María Verónica; Horacek, Micha; Wunderlin, Daniel Alberto; Monferran, Magdalena Victoria; Multielemental + isotopic fingerprint enables linking soil, water, forage and milk composition, assessing the geographical origin of Argentinean milk; Elsevier; Food Chemistry; 283; 6-2019; 549-558  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128860  
dc.description.abstract
The aim of this work was to verify the usefulness of multielemental and isotopic fingerprint to differentiate the origin of milk samples from different areas, linking milk fingerprint with those corresponding to soil, water, and forage. Samples from four production areas in Argentina were analysed: 26 elements, δ 2 H, δ 13 C, δ 15 N and δ 18 O. Milk provenance was assessed using 16 variables (Na, Mg, Al, V, Co, Ni, As, Se, Rb, Sr, Mo, Hg, δ 2 H, δ 18 O, δ 13 C and K/Rb). Generalized Procrustes Analysis (GPA) demonstrated the consensus between soil, water, forage and milk, in addition to differences between studied areas. Canonical Correlation Analysis (CCA) demonstrated significant correlations between the milk-drinking water, milk-forage, and milk-soil. So far, we report a feasible method to establish the milk provenance, assessing the follow up from environmental matrixes (soil + water) to dairy products through the food web (forage) by a combined chemical-isotopic fingerprint.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GEOGRAPHICAL ORIGIN  
dc.subject
ISOTOPIC FINGERPRINT  
dc.subject
MILK PROVENANCE  
dc.subject
TRACE ELEMENTS  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multielemental + isotopic fingerprint enables linking soil, water, forage and milk composition, assessing the geographical origin of Argentinean milk  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-19T21:27:44Z  
dc.journal.volume
283  
dc.journal.pagination
549-558  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Griboff, Julieta. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Horacek, Micha. Instituto de Investigación y Colegio Secundario Francisco Josephinum; Austria. Universidad de Viena; Austria  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619301359  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.067