Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sandoval, María Laura  
dc.contributor.author
Talou, Mariano Hernán  
dc.contributor.author
Tomba Martinez, Analia Gladys  
dc.contributor.author
Camerucci, Maria Andrea  
dc.contributor.author
Gregorová, Eva  
dc.contributor.author
Pabst, Willi  
dc.date.available
2021-03-17T17:42:58Z  
dc.date.issued
2015-10  
dc.identifier.citation
Sandoval, María Laura; Talou, Mariano Hernán; Tomba Martinez, Analia Gladys; Camerucci, Maria Andrea; Gregorová, Eva; et al.; Starch Consolidation Casting of Cordierite Precursor Mixtures - Rheological Behavior and Green Body Properties; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of the American Ceramic Society; 98; 10; 10-2015; 3014-3021  
dc.identifier.issn
0002-7820  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128484  
dc.description.abstract
The rheology of suspensions and mechanical properties of green bodies with cordierite composition (raw materials 37 wt% kaolin, 41 wt% talc, 22 wt% alumina, resulting in 46.6 wt% SiO2, 38.1 wt% Al2O3, 13.6 wt% MgO) and two types of starch (corn or potato) are investigated. Rotational viscometry of suspensions with solids loading 50, 60, and 70 wt% without starch showed that all tend to be shear-thinning with a small degree of thixotropy. Suspensions with a total solids loading of 60 wt% with 25 wt% replaced by starch exhibited higher viscosity and thixotropy, but the viscometric behavior is almost identical for the two starch types (apparent viscosities 130-50 mPa·s). Oscillatory rheometry shows that for suspensions with potato starch the onset temperature for gelatinization is 61C-63C, that is, lower than for corn starch (72C-73C). Maximum storage moduli and phase shift values after gelatinization are similar for both systems. The mechanical properties of green disks, measured via diametral compression tests, reveal clear differences between materials prepared with corn and potato starch, with the latter showing higher elastic modulus, higher strength, and higher deformation at fracture, obviously because of incompletely gelatinized starch granules in the green bodies prepared with corn starch.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cordierite  
dc.subject
Rheology  
dc.subject
Consolidation  
dc.subject
Mechanical properties  
dc.subject
Porous materials  
dc.subject
Rhemetry  
dc.subject.classification
Cerámicos  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Starch Consolidation Casting of Cordierite Precursor Mixtures - Rheological Behavior and Green Body Properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:45:27Z  
dc.journal.volume
98  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
3014-3021  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Sandoval, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Talou, Mariano Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomba Martinez, Analia Gladys. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camerucci, Maria Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gregorová, Eva. University of Chemistry and Technology; República Checa  
dc.description.fil
Fil: Pabst, Willi. University of Chemistry and Technology; República Checa  
dc.journal.title
Journal of the American Ceramic Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jace.13719  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ceramics.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jace.13719