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dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena
dc.date.available
2021-03-15T11:22:53Z
dc.date.issued
2003-10
dc.identifier.citation
Oteiza, Juan Martín; Giannuzzi, Leda; Lupano, Cecilia Elena; Modeling of microbial growth in refrigerated doughs for "empanadas" with potassium sorbate and whey protein concentrate; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 27; 4; 10-2003; 253-270
dc.identifier.issn
0145-8892
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128304
dc.description.abstract
Dough for "empanadas", a traditional meal in Argentina, are sold refrigerated with the addition of preservatives. The replacement of a small percentage of flour by whey protein concentrate (WPC) improves the color and acceptability of the "empanadas", but can decrease the shelf-life due to the microorganisms incorporated with the WPC. In this work the effect of the addition of two selected concentrations of potassium sorbate (0.067 - 0.134%) to dough for "empanadas" prepared with and without WPC on yeast growth (predominant microorganisms in this product) during refrigeration storage was investigated. Gompertz equation and kinetic parameters as specific growth rate (μ), lag phase duration (LPD), maximum population density (MPD) and activation energies from an Arrhenius-type expression, were estimated. The addition of potassium sorbate increased the storage-life of the dough for "empanadas", prepared with and without WPC, three-four times. The effect of potassium sorbate was more important at the higher concentration assayed. Results allow to predict the growth of yeast in different samples of dough stored between 0 and 10C.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microbial growth
dc.subject
Dougth
dc.subject
Empanadas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Modeling of microbial growth in refrigerated doughs for "empanadas" with potassium sorbate and whey protein concentrate
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-02-17T20:11:08Z
dc.identifier.eissn
1745-4549
dc.journal.volume
27
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
253-270
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4549.2003.tb00516.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yhcjmmbd
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