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dc.contributor.author
Oteiza, Juan Martín  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena  
dc.date.available
2021-03-15T11:22:53Z  
dc.date.issued
2003-10  
dc.identifier.citation
Oteiza, Juan Martín; Giannuzzi, Leda; Lupano, Cecilia Elena; Modeling of microbial growth in refrigerated doughs for "empanadas" with potassium sorbate and whey protein concentrate; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 27; 4; 10-2003; 253-270  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128304  
dc.description.abstract
Dough for "empanadas", a traditional meal in Argentina, are sold refrigerated with the addition of preservatives. The replacement of a small percentage of flour by whey protein concentrate (WPC) improves the color and acceptability of the "empanadas", but can decrease the shelf-life due to the microorganisms incorporated with the WPC. In this work the effect of the addition of two selected concentrations of potassium sorbate (0.067 - 0.134%) to dough for "empanadas" prepared with and without WPC on yeast growth (predominant microorganisms in this product) during refrigeration storage was investigated. Gompertz equation and kinetic parameters as specific growth rate (μ), lag phase duration (LPD), maximum population density (MPD) and activation energies from an Arrhenius-type expression, were estimated. The addition of potassium sorbate increased the storage-life of the dough for "empanadas", prepared with and without WPC, three-four times. The effect of potassium sorbate was more important at the higher concentration assayed. Results allow to predict the growth of yeast in different samples of dough stored between 0 and 10C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Microbial growth  
dc.subject
Dougth  
dc.subject
Empanadas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Modeling of microbial growth in refrigerated doughs for "empanadas" with potassium sorbate and whey protein concentrate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-02-17T20:11:08Z  
dc.identifier.eissn
1745-4549  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
253-270  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Juan Martín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4549.2003.tb00516.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yhcjmmbd