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dc.contributor.author
Scuriatti, Luis Emiliano  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Wagner, Jorge Ricardo  
dc.date.available
2021-03-12T14:49:01Z  
dc.date.issued
2003-11  
dc.identifier.citation
Scuriatti, Luis Emiliano; Tomás, Mabel Cristina; Wagner, Jorge Ricardo; Influence of soybean protein isolates‐phosphatidycholine interaction on the stability on oil‐in‐water emulsions; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 80; 11; 11-2003; 1093-1100  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128220  
dc.description.abstract
Soybean protein isolates and phospholipids present specific surface properties with synergistic or antagonistic effects on emulsion stability. Oil-in-water emulsions (25:75 w/w) were prepared using native and denatured soybean isolates (NSI and DSI, respectively) with the addition of phosphatidylcholine (PC) (protein/PC ratio 100:1 to 10:1). The effect of ionic strength was also studied by adding sodium chloride (0-100 mM) to the aqueous phase. Analysis of NSI/PC and DSI/PC emulsions showed that the creaming rate diminished upon addition of PC, with the creamed phase showing more stability than those of the control systems. In DSI/PC systems, the coalescence process was partially controlled, as evidenced by a decrease in the size of oil droplets. Both systems were altered by the presence of sodium chloride, with an increase in the creaming rate attributable to flocculation and the coalescence of droplets. Under these conditions, DSI/PC emulsions exhibited a stronger protein-phospholipid interaction than those of NSI/PC.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
OIL-IN-WATER (O/W) EMULSION STABILITY  
dc.subject
PHOSPHATIDYLCHOLINE  
dc.subject
PROTEIN-PHOSPHOLIPID INTERACTION  
dc.subject
SOYBEAN ISOLATES  
dc.subject
VERTICAL SCAN ANALYZER  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of soybean protein isolates‐phosphatidycholine interaction on the stability on oil‐in‐water emulsions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-02-17T20:09:30Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.volume
80  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1093-1100  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Scuriatti, Luis Emiliano. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-003-0825-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-003-0825-7