Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pagano, A.M.
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2021-03-12T14:47:07Z
dc.date.issued
2003-11
dc.identifier.citation
Pagano, A.M.; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Water Sorption of Amaranthus cruentus L. Seeds Modelled by GAB Equation; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 6; 3; 11-2003; 369-391
dc.identifier.issn
1094-2912
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128219
dc.description.abstract
The GAB (Guggenheim, Andersen, and de Boer) equation was adjusted to literature data of sorption of Amarunthus cruentus L. (Me vs. a w for adsorption and desorption) determined at 25,30, 35,40,45, 50, 55,65,70, and 90°C, in the range of water activity from 0.029 to 0.979. To quantify the goodness of fit, the correlation coefficient (R2), the sum of squares (RSS), the standard error of the estimate (Sy), the mean relative deviation (MRD) and the plots of residuals were analysed. The three theoretical parameters of the GAB model (Mo, C, and K) gave a good correlation (R2 > 0.9817, RSS < 0.0297, MRD < 0.138, Sy < 0.0143, and random residuals-plots) in the range of a w from 0.029 to 0.979, of interest in seed storage and processing. However this correlation does not consider the effect of temperature (T) on coefficient values. In a second stage, parameters Mo and K were adjusted at each temperature. Very low variances were obtained in the range 25-65°C for desorption and in the range 25-55°C for adsorption. These results suggested that Mo and K remain almost constant and a correlation with T is not justified. On the contrary sense, parameter C showed stronger variation with T. This was explained by the analysis of sensitivity for the influence of C on moisture content. On this basis, the relation C-T was proposed by an Arrhenius-type relation [C=A.exp(B/T)] and this function was incorporated to the original GAB model to re-estimate the parameters A, B, Mo, and K. The developed modification provides a generalised and precise expression of GAB model for Amaranth.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH
dc.subject
DESORPTION
dc.subject
GAB MODEL
dc.subject
ISOTHERMS
dc.subject
SORPTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Water Sorption of Amaranthus cruentus L. Seeds Modelled by GAB Equation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-02-17T20:09:32Z
dc.identifier.eissn
1532-2386
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
369-391
dc.journal.pais
Estados Unidos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Pagano, A.M.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Food Properties
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yhdol2ta
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1081/JFP-120020116
Archivos asociados