Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fernández, Paula Virginia
dc.contributor.author
Zelaya, Víctor Martín
dc.contributor.author
Cobello, Lucila
dc.contributor.author
Vega, Andrea Susana
dc.contributor.author
Ciancia, Marina
dc.date.available
2021-03-12T13:38:26Z
dc.date.issued
2019-12-15
dc.identifier.citation
Fernández, Paula Virginia; Zelaya, Víctor Martín; Cobello, Lucila; Vega, Andrea Susana; Ciancia, Marina; Glucuronoarabinoxylans and other cell wall polysaccharides from shoots of Guadua chacoensis obtained by extraction in different conditions; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 226; 115313; 15-12-2019; 1-39
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128194
dc.description.abstract
Guadua is a genus of woody bamboos, native to the American continent, which comprises economically important species. Cell wall polysaccharides from young shoots of Guadua chacoensis showed glucuronoarabinoxylans (GAX) as the major hemicellulosic components (65%, of the recovered carbohydrates by extraction with aqueous solutions), which were obtained in major quantities with 1 M KOH (molar ratio Xyl:Ara:GlcA, 100:28:8). AGP and pectin polymers, as well as mixed linkage glucans and xyloglucans were present in smaller amounts (16% and 15%, respectively). Alternative extraction of GAX with solutions of DMSO allowed the characterization of alkali labile substituents, in particular, acetyl groups, which were linked mainly to C3 or, to a lesser extent, to C2 of some of the xylose residues. Besides, small amounts of phenolic compounds, released by saponification, were detected, linked to C5 of some α-L-arabinofuranose units. These results could be relevant for their use as a new resource for the food industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACETYLATION PATTERN
dc.subject
BAMBOO SHOOT
dc.subject
CELL WALL
dc.subject
GLUCURONOARABINOXYLAN
dc.subject
GRASSES
dc.subject
GUADUA CHACOENSIS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Glucuronoarabinoxylans and other cell wall polysaccharides from shoots of Guadua chacoensis obtained by extraction in different conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-05T18:52:18Z
dc.journal.volume
226
dc.journal.number
115313
dc.journal.pagination
1-39
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zelaya, Víctor Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cobello, Lucila. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vega, Andrea Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Botánica General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861719309804
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.115313
Archivos asociados