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dc.contributor.author
Márquez, C.A.  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.contributor.author
de Michelis, Antonio  
dc.date.available
2021-03-11T14:58:48Z  
dc.date.issued
2003-04  
dc.identifier.citation
Márquez, C.A.; Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; de Michelis, Antonio; Application of transfer functions to the thermal processing of sweet and sour cherries preserves: Influence of particle and container sizes; Sage Publications Ltd; Food Science and Technology International; 9; 2; 4-2003; 69-76  
dc.identifier.issn
1082-0132  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/128073  
dc.description.abstract
The conditions of thermal processing of fruit preserves packed in transparent glass containers have great importance from the point of view of the final product appearance. Process simulation can allow to predict the quality of the product and its possible degradation. This work applied the transfer function method to simulate the pasteurisation of whole sweet and sour cherries canned in glass containers, with a 25 °Brix sucrose solution as covering liquid, and the predicted results were experimentally tested. The influence of fruit and container diameters on the treatment times was analysed. Kinetic models for enzyme degradation were coupled to the prediction model as examples of the possibilities of optimising the whole pasteurisation process. The accuracy (average error in predicted temperatures: 2.1%) of the simulation method was satisfactory for practical purposes, its use resulted simple and fast, and it allowed adjusting of pasteurisation times, even during the process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sage Publications Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHERRIES  
dc.subject
KINETICS  
dc.subject
PRESERVES  
dc.subject
SIMULATION  
dc.subject
THERMAL PROCESSING  
dc.subject
TRANSFER FUNCTIONS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of transfer functions to the thermal processing of sweet and sour cherries preserves: Influence of particle and container sizes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-02-17T20:10:54Z  
dc.identifier.eissn
1532-1738  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
69-76  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Márquez, C.A.. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Technology International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1177/1082013203009002001  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/ycf8rhen