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dc.contributor.author
Cerdeira, Mariana  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Martini, Silvana  
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia  
dc.date.available
2021-03-10T13:58:47Z  
dc.date.issued
2003-11  
dc.identifier.citation
Cerdeira, Mariana; Puppo, Maria Cecilia; Martini, Silvana; Herrera, Maria Lidia; Effects of Salts on Crystallization Kinetics and Rheological Behavior of Concentrated α,α-Trehalose Solutions; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 68; 9; 11-2003; 2644-2650  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127953  
dc.description.abstract
The effect of addition of CaCl2 · 2H2O and MgCl2 · 6H2O on crystallization kinetics and the rheological behavior of a 70% trehalose solution was studied by polarized light microscopy and dynamic oscillatory rheometry. Salts caused a delay on nucleation with induction times for crystallization longer for Mg2+ than for Ca2+. Divalent cations were incorporated into crystals, changing the growth of certain faces preferentially, which resulted in changes in morphology. Addition of CaCl2 · 2H2O in a high salt/trehalose molar ratio dramatically increased complex modulus (G*), indicating a stronger viscoelastic behavior. A gel-like structure was formed when Ca2+ was added to trehalose solution. The behavior of Mg 2+/trehalose solutions cannot be considered viscoelastic in nature but as a fluid-like system.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CRYSTALLIZATION KINETICS  
dc.subject
DIVALENT CATIONS  
dc.subject
POLARIZED LIGHT MICROSCOPY  
dc.subject
RHEOLOGY  
dc.subject
TREHALOSE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of Salts on Crystallization Kinetics and Rheological Behavior of Concentrated α,α-Trehalose Solutions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-02-17T20:11:22Z  
dc.identifier.eissn
1750-3841  
dc.journal.volume
68  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
2644-2650  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Cerdeira, Mariana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martini, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y95zut9g  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb05783.x