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dc.contributor.author
Marani, Claudio Mauricio
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dc.contributor.author
Agnelli, Miriam Eliana
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dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
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dc.date.available
2021-03-04T15:40:08Z
dc.date.issued
2007-12
dc.identifier.citation
Marani, Claudio Mauricio; Agnelli, Miriam Eliana; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Osmo-frozen fruits: mass transfer and quality evaluation; Elsevier; Journal of Food Engineering; 79; 4; 12-2007; 1122-1130
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127433
dc.description.abstract
The quality of osmofrozen pears, kiwis, strawberries and apples was studied through measurements of colour, drip-loss and texture after each step of the combined process, that is, after osmotic dehydration for different periods of time and after freezing in a conventional air-blast tunnel at -40 °C. The results were compared to those obtained for fresh products. The effect of the osmotic solution on the whole process has also been investigated using different osmotic solutions (sucrose, glucose and corn syrup mixtures). The evolution of mass transfer was measured through the variation in time of weight loss and the solid gain. The osmotic dehydration prior to freezing demonstrated to be useful for limiting drip loss and, in some cases, to decrease colour change and improve texture. The choice of the dehydrating agent and the usefulness of the pre-treatment depend on the application intended for the final product. © 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
osmofrozen
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Osmo-frozen fruits: mass transfer and quality evaluation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:19:07Z
dc.journal.volume
79
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1122-1130
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Marani, Claudio Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agnelli, Miriam Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.03.022
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877406003104
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