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dc.contributor.author
Jovanovich, Germán
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
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dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
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dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
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dc.date.available
2021-03-04T12:09:24Z
dc.date.issued
2003-08
dc.identifier.citation
Jovanovich, Germán; Puppo, Maria Cecilia; Giner, Sergio Adrian; Añon, Maria Cristina; Water uptake by dehydrated soy protein isolates: Comparison of equilibrium vapour sorption and water imbibing methods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 56; 4; 8-2003; 331-338
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127380
dc.description.abstract
Two forms of the hygroscopic behaviour of soybean protein isolates (SPI): liquid water imbibing capacity (WIC) and equilibrium vapour adsorption were tested in non-dialysed native (N) and denatured (D) samples, and in corresponding dialysed isolates (ND and DD). Water activity (aw) was measured by the optical condensation dew point method. The GAB model adequately predicted the SPI experimental sorption isotherms. The greater number of polar groups exposed during denaturation along with the salt-induced protein aggregation cause the stronger adsorption on D isolate compared with N. No differences between the isotherms up to very high aw were observed between ND and DD isolates. WIC of isolate D was greater than in N and this correlated with higher moisture adsorbed in equilibrium. Denatured non-dialysed isolates may be stored safely at higher moisture contents, and constitute a suitable ingredient for processing nutritionally-enriched formulated foods requiring high water retention.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS
dc.subject
PROTEIN DENATURATION
dc.subject
SOYBEAN PROTEIN ISOLATES
dc.subject
WATER ACTIVITY
dc.subject
WATER IMBIBING CAPACITY
dc.subject
WATER VAPOUR SORPTION
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
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dc.subject.classification
Ingeniería Química
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Water uptake by dehydrated soy protein isolates: Comparison of equilibrium vapour sorption and water imbibing methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-02-17T20:10:36Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
331-338
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Jovanovich, Germán. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y9maacf6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0260-8774(02)00158-9
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