Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Jovanovich, Germán  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-03-04T12:09:24Z  
dc.date.issued
2003-08  
dc.identifier.citation
Jovanovich, Germán; Puppo, Maria Cecilia; Giner, Sergio Adrian; Añon, Maria Cristina; Water uptake by dehydrated soy protein isolates: Comparison of equilibrium vapour sorption and water imbibing methods; Elsevier; Journal of Food Engineering; 56; 4; 8-2003; 331-338  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127380  
dc.description.abstract
Two forms of the hygroscopic behaviour of soybean protein isolates (SPI): liquid water imbibing capacity (WIC) and equilibrium vapour adsorption were tested in non-dialysed native (N) and denatured (D) samples, and in corresponding dialysed isolates (ND and DD). Water activity (aw) was measured by the optical condensation dew point method. The GAB model adequately predicted the SPI experimental sorption isotherms. The greater number of polar groups exposed during denaturation along with the salt-induced protein aggregation cause the stronger adsorption on D isolate compared with N. No differences between the isotherms up to very high aw were observed between ND and DD isolates. WIC of isolate D was greater than in N and this correlated with higher moisture adsorbed in equilibrium. Denatured non-dialysed isolates may be stored safely at higher moisture contents, and constitute a suitable ingredient for processing nutritionally-enriched formulated foods requiring high water retention.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FUNCTIONAL FOODS  
dc.subject
PROTEIN DENATURATION  
dc.subject
SOYBEAN PROTEIN ISOLATES  
dc.subject
WATER ACTIVITY  
dc.subject
WATER IMBIBING CAPACITY  
dc.subject
WATER VAPOUR SORPTION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Water uptake by dehydrated soy protein isolates: Comparison of equilibrium vapour sorption and water imbibing methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-02-17T20:10:36Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
331-338  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Jovanovich, Germán. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y9maacf6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0260-8774(02)00158-9