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dc.contributor.author
Giraldo Pineda, Carolina del Pilar  
dc.contributor.author
Yamul, Diego Karim  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.date.available
2021-03-02T12:38:10Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Giraldo Pineda, Carolina del Pilar; Yamul, Diego Karim; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Effect of flaxseed (Linum usitatissimum L.) flour and yerba mate (Ilex paraguariensis) extract on physicochemical and sensory properties of a gluten free corn-based snack; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 10-2020; 1-12  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127097  
dc.description.abstract
Flaxseed (Linum usitatissimum L.) and yerba mate (Ilex paraguariensis) are particularly interesting as functional ingredients due to their high content of essential omega 3-fatty acids and antioxidant properties, respectively. The objective of this work was to formulate a corn snack enriched with flaxseed flour and yerba mate extract and evaluate its physicochemical and sensory properties. Flaxseed flour, added at three levels 1, 3 and 5%, increased the water activity, moisture content and cohesiveness, and decreased the hardness and plastic deformation of the samples. The flour also changed the superficial colour and made the microstructure more compact. On the contrary, yerba mate extract (1 and 3%) decreased the water activity, moisture content and cohesiveness, counteracting the effect of flaxseed flour. Yerba mate increased the plastic deformation and the antioxidant activity of the snacks. The colour was not modified and the microstructure was more fragmented in the presence of yerba mate. Sensory evaluation suggested that flaxseed flour and yerba mate affected the flavour but did not modify the colour and crunchiness of the product.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CORN FLOUR  
dc.subject
FLAXSEED FLOUR  
dc.subject
GLUTEN FREE  
dc.subject
SNACK  
dc.subject
YERBA MATE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of flaxseed (Linum usitatissimum L.) flour and yerba mate (Ilex paraguariensis) extract on physicochemical and sensory properties of a gluten free corn-based snack  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:15Z  
dc.identifier.eissn
0975-8402  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
India  
dc.description.fil
Fil: Giraldo Pineda, Carolina del Pilar. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yamul, Diego Karim. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://rdcu.be/caAyY  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04850-3