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dc.contributor.author
Giraldo Pineda, Carolina del Pilar

dc.contributor.author
Yamul, Diego Karim

dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario

dc.date.available
2021-03-02T12:38:10Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Giraldo Pineda, Carolina del Pilar; Yamul, Diego Karim; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Effect of flaxseed (Linum usitatissimum L.) flour and yerba mate (Ilex paraguariensis) extract on physicochemical and sensory properties of a gluten free corn-based snack; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 10-2020; 1-12
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/127097
dc.description.abstract
Flaxseed (Linum usitatissimum L.) and yerba mate (Ilex paraguariensis) are particularly interesting as functional ingredients due to their high content of essential omega 3-fatty acids and antioxidant properties, respectively. The objective of this work was to formulate a corn snack enriched with flaxseed flour and yerba mate extract and evaluate its physicochemical and sensory properties. Flaxseed flour, added at three levels 1, 3 and 5%, increased the water activity, moisture content and cohesiveness, and decreased the hardness and plastic deformation of the samples. The flour also changed the superficial colour and made the microstructure more compact. On the contrary, yerba mate extract (1 and 3%) decreased the water activity, moisture content and cohesiveness, counteracting the effect of flaxseed flour. Yerba mate increased the plastic deformation and the antioxidant activity of the snacks. The colour was not modified and the microstructure was more fragmented in the presence of yerba mate. Sensory evaluation suggested that flaxseed flour and yerba mate affected the flavour but did not modify the colour and crunchiness of the product.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CORN FLOUR
dc.subject
FLAXSEED FLOUR
dc.subject
GLUTEN FREE
dc.subject
SNACK
dc.subject
YERBA MATE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of flaxseed (Linum usitatissimum L.) flour and yerba mate (Ilex paraguariensis) extract on physicochemical and sensory properties of a gluten free corn-based snack
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:15Z
dc.identifier.eissn
0975-8402
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
India

dc.description.fil
Fil: Giraldo Pineda, Carolina del Pilar. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yamul, Diego Karim. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://rdcu.be/caAyY
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04850-3
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