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dc.contributor.author
Rodriguez, Mariela
dc.contributor.author
García Fillería, Susan Fiorella
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi
dc.date.available
2021-03-01T15:16:13Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Rodriguez, Mariela; García Fillería, Susan Fiorella; Tironi, Valeria Anahi; Simulated gastrointestinal digestion of amaranth flour and protein isolate: Comparison of methodologies and release of antioxidant peptides; Elsevier Science; Food Research International; 138; 12-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126977
dc.description.abstract
The effect of both the simulated gastrointestinal digestion conditions and the matrix over protein hydrolysis and antioxidant peptides generation was evaluated by comparing an in-house method with COST INFOGEST-based SGD protocols. The in-house protocol was used to digest amaranth protein isolate I (Id1), while the standardized method and a modified version (similar enzyme/substrate ratio than in our lab) were used to digest I and amaranth flour F (Id3 and Fd3, Id2 and Fd2). Protein hydrolysis degree (TNBS method) was similar for the three I digested (about 60%), but lower for F digested (45 and 34% for Fd2 and Fd3, respectively). The five digested obtained presented comparable protein solubility and only small differences in the polypeptide/peptide composition (SDS-PAGE, tricine–SDS-PAGE, gel filtration FPLC), similar antioxidant activity by the ORAC assay (IC50 values between 0.023 and 0.034 mg.mL−1) and some mild differences by the HORAC assay (IC50 values between 1.13 and 1.30 mg.mL−1 for Id1, Fd2, and Fd3; 1.50 mg.mL−1 for Id2; 1.61 mg.mL−1 for Id3). All the FPLC fractions presented high ORAC activity, while only fractions between 0.43 and 3.5 kDa showed HORAC activity (due to peptide concentration). Differences in activity and potency among fractions were registered, especially for F digested. The modification of digestion conditions produced only small differences in the molecular composition but did not affect the proteolysis degree and the antioxidant activity in the case of digested from protein isolate. The presence of other components and changes in the digestion method had an impact on proteolysis, composition and antioxidant activity of flour digested.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AMARANTH FLOUR
dc.subject
AMARANTH PROTEIN ISOLATE
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
PEPTIDES
dc.subject
SIMULATED GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Simulated gastrointestinal digestion of amaranth flour and protein isolate: Comparison of methodologies and release of antioxidant peptides
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:56Z
dc.identifier.eissn
1873-7145
dc.journal.volume
138
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: García Fillería, Susan Fiorella. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996920307602
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109735
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