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dc.contributor.author
Manassero, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Speroni Aguirre, Francisco José  
dc.date.available
2021-03-01T12:14:04Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Manassero, Carlos Alberto; Añon, Maria Cristina; Speroni Aguirre, Francisco José; Development of a High Protein Beverage Based on Amaranth; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 75; 4; 9-2020; 599-607  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126934  
dc.description.abstract
The objective of this study was to formulate a beverage based on amaranth proteins, stable and nutritious. The process of obtaining the beverage was based on the existing knowledge about starch separation techniques and techno-functional properties of the amaranth proteins. Gums, gellan and xanthan were added to the protein extract and it was heat-treated at 80 °C during 20 min. A beverage with a composition similar to skim cow’s milk was obtained (3.42 ± 0.08; 0.60 ± 0.06; 1.9 ± 0.4; 0.43 ± 0.01; 3 and 90.58 ± 0.01% for proteins, lipids, fiber, ashes, carbohydrates and water, respectively). Thermal treatment caused the denaturation and aggregation of the proteins, while the addition of gums induced a decrease in the sensitivity to heat treatment of the proteins. Formation of protein aggregates and gum-protein complexes was characterized by electrophoresis, differential scanning calorimetry, and particle size distribution. Heat treatment and addition of gums generated macrocomplexes with enhanced absolute value of ζ-potential, which contributed to the high colloidal stability of amaranth-based beverage. This beverage is suitable for vegans, celiac patients, and lactose intolerants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject
BEVERAGE  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of a High Protein Beverage Based on Amaranth  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:13Z  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
599-607  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Manassero, Carlos Alberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Speroni Aguirre, Francisco José. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11130-020-00853-9  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-020-00853-9