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dc.contributor.author
Lobo, Cintia Cecilia  
dc.contributor.author
Castellari, Josefina  
dc.contributor.author
Colman Lerner, Jorge Esteban  
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2021-03-01T12:06:55Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Lobo, Cintia Cecilia; Castellari, Josefina; Colman Lerner, Jorge Esteban; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Functional iron chitosan microspheres synthesized by ionotropic gelation for the removal of arsenic (V) from water; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 164; 12-2020; 1575-1583  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126928  
dc.description.abstract
Arsenic (As) is considered one of the most serious inorganic contaminants in groundwater. The maximum limit of As in drinking water is 0.010mgAs L−1 according to the World Health Organization. Functional Iron Chitosan Microspheres (F-ICM) were synthesized by ionotropic gelation of chitosan and ferric nitrate for removal of As (V) from water. The effects of iron concentration (0.7, 5.5 and 11.2gFe+3/100g chitosan), pH range (4–9), sorbent dosage, possibility of reuse and presence of interfering anions were analyzed. F-ICM were effective for As (V) adsorption in a wide range of pH with removals higher than 88.9%, reaching concentrations < 0.010mgAs L−1. A higher proportion of iron in the matrix favored the removal of As(V) in a pH range 6 to 9. Kinetic data of As(V) adsorption onto 0.7 F-ICM under all tested initial concentrations fitted well with the pseudo second-order kinetic model. Sorption isotherm experimental data were satisfactorily fitted with the Langmuir equation; the maximum sorption capacity for As(V) was 120.77mgAs(V) (gF-ICM1) and the Langmuir constant was 0.331 L mg1. A good performance of the adsorption capacity was obtained in four successive adsorption cycles of reuse and in the presence of interfering anions, indicating the high adsorption capacity of the synthesized microspheres.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADSORPTION  
dc.subject
ARSENIC  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
IRON  
dc.subject
WATER  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Functional iron chitosan microspheres synthesized by ionotropic gelation for the removal of arsenic (V) from water  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:32Z  
dc.identifier.eissn
1879-0003  
dc.journal.volume
164  
dc.journal.pagination
1575-1583  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lobo, Cintia Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castellari, Josefina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colman Lerner, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yasxh56z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.253