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dc.contributor.author
Lobo, Cintia Cecilia
dc.contributor.author
Castellari, Josefina
dc.contributor.author
Colman Lerner, Jorge Esteban
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2021-03-01T12:06:55Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Lobo, Cintia Cecilia; Castellari, Josefina; Colman Lerner, Jorge Esteban; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Functional iron chitosan microspheres synthesized by ionotropic gelation for the removal of arsenic (V) from water; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 164; 12-2020; 1575-1583
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126928
dc.description.abstract
Arsenic (As) is considered one of the most serious inorganic contaminants in groundwater. The maximum limit of As in drinking water is 0.010mgAs L−1 according to the World Health Organization. Functional Iron Chitosan Microspheres (F-ICM) were synthesized by ionotropic gelation of chitosan and ferric nitrate for removal of As (V) from water. The effects of iron concentration (0.7, 5.5 and 11.2gFe+3/100g chitosan), pH range (4–9), sorbent dosage, possibility of reuse and presence of interfering anions were analyzed. F-ICM were effective for As (V) adsorption in a wide range of pH with removals higher than 88.9%, reaching concentrations < 0.010mgAs L−1. A higher proportion of iron in the matrix favored the removal of As(V) in a pH range 6 to 9. Kinetic data of As(V) adsorption onto 0.7 F-ICM under all tested initial concentrations fitted well with the pseudo second-order kinetic model. Sorption isotherm experimental data were satisfactorily fitted with the Langmuir equation; the maximum sorption capacity for As(V) was 120.77mgAs(V) (gF-ICM1) and the Langmuir constant was 0.331 L mg1. A good performance of the adsorption capacity was obtained in four successive adsorption cycles of reuse and in the presence of interfering anions, indicating the high adsorption capacity of the synthesized microspheres.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADSORPTION
dc.subject
ARSENIC
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
IRON
dc.subject
WATER
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Functional iron chitosan microspheres synthesized by ionotropic gelation for the removal of arsenic (V) from water
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T15:44:32Z
dc.identifier.eissn
1879-0003
dc.journal.volume
164
dc.journal.pagination
1575-1583
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lobo, Cintia Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castellari, Josefina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colman Lerner, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yasxh56z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.253
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