Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Chulze, Sofia Noemi
dc.contributor.author
Palazzini, Juan Manuel
dc.contributor.author
Lullien Pellerin, Valerie
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.contributor.author
Cuniberti, Martha Beatriz
dc.contributor.author
Magan, Naresh
dc.contributor.other
Igrejas, Gilberto
dc.contributor.other
Ikeda,Tatsuya M.
dc.contributor.other
Guzmán, Carlos
dc.date.available
2021-02-19T13:30:57Z
dc.date.issued
2020
dc.identifier.citation
Chulze, Sofia Noemi; Palazzini, Juan Manuel; Lullien Pellerin, Valerie; Ramirez, Maria Laura; Cuniberti, Martha Beatriz; et al.; Fusarium species infection in wheat: impact on quality and mycotoxin accumulation; Springer; 2020; 421-452
dc.identifier.isbn
978-3-030-34162-6
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/126061
dc.description.abstract
Wheat is the most consumed cereal worldwide and can be processed to different products for human consumption. This crop can be infected by Fusarium species, among them those within the Fusarium graminearum complex causing Fusarium head blight (FHB). The disease can severely reduce grain yield and quality under conditions of high humidity and warm temperatures during anthesis. Moreover the grains can be contaminated with mycotoxin such as trichothecenes, among them deoxynivalenol and their acetyl derivates 3-ADON, 15-ADON and DON-3-glucoside. Some years, depending on the environmental conditions Fusarium proliferatum can also infect the grain and fumonisin contamination can be observed. To understand the way of grain infection by Fusarium species will help to undertake strategies to reduce the problem both at pre-harvest and during processing to select adequate procedures to manage mycotoxin production. Different strategies at different stages of the wheat chain have been proposed to reduce the impact of FHB and mycotoxin accumulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Fusarium head blight
dc.subject
Mycotoxins
dc.subject
Wheat
dc.subject
Preharvest
dc.subject
Posharvest
dc.subject
Processing milling
dc.subject
Debranning
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fusarium species infection in wheat: impact on quality and mycotoxin accumulation
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-12-04T15:07:13Z
dc.journal.pagination
421-452
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lullien Pellerin, Valerie. Université Montpellier II; Francia
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuniberti, Martha Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magan, Naresh. University Of Cranfield. Instituto Of Bioscience And Technology; Reino Unido
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.springer.com/gp/book/9783030341626
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3
dc.conicet.paginas
31
dc.source.titulo
Wheat quality for improving processing and human health
Archivos asociados