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dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Moldes, Carlos Alberto  
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.date.available
2021-02-17T21:02:57Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Cantarelli, Miguel Angel; Moldes, Carlos Alberto; Marchevsky, Eduardo Jorge; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Low-cost analytic method for the identification of Cinnamon adulteration; Elsevier Science; Microchemical Journal; 159; 12-2020; 1-6; 105513  
dc.identifier.issn
0026-265X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125882  
dc.description.abstract
In this work, a novel low-cost and non-destructive method for true cinnamon authentication -based on Near-infrared diffuse reflectance spectroscopy and chemometrics- is presented. The use of cinnamon as a spice and flavouring agent is widespread throughout the world. Due to its high cost, true cinnamon -Cinnamon verum, which is only produced in Sri Lanka- it is adulterated with Cinnamon cassia due to its low commercial value. On the other hand, Cinnamon cassia contain a high content of coumarin (1%) which is a family of compounds containing 1,2-benzopyrone structures that are present only in minimal amounts in the barks of Cinnamon verum (0.04%). Due hepatotoxic effects of coumarin in animals and sensitive persons, the Food Safety Regulatory Agencies have imposed restrictions on the use of coumarin in their countries. Near-infrared diffuse reflectance spectroscopy (NIRS) and chemometric analysis were used jointly for evaluate adulterations of true cinnamon.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADULTERATION  
dc.subject
CHEMOMETRIC  
dc.subject
CINNAMON  
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Low-cost analytic method for the identification of Cinnamon adulteration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-27T17:46:03Z  
dc.journal.volume
159  
dc.journal.pagination
1-6; 105513  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moldes, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.journal.title
Microchemical Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X2032539X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.microc.2020.105513