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dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel
dc.contributor.author
Moldes, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel
dc.date.available
2021-02-17T21:02:57Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Cantarelli, Miguel Angel; Moldes, Carlos Alberto; Marchevsky, Eduardo Jorge; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Low-cost analytic method for the identification of Cinnamon adulteration; Elsevier Science; Microchemical Journal; 159; 12-2020; 1-6; 105513
dc.identifier.issn
0026-265X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125882
dc.description.abstract
In this work, a novel low-cost and non-destructive method for true cinnamon authentication -based on Near-infrared diffuse reflectance spectroscopy and chemometrics- is presented. The use of cinnamon as a spice and flavouring agent is widespread throughout the world. Due to its high cost, true cinnamon -Cinnamon verum, which is only produced in Sri Lanka- it is adulterated with Cinnamon cassia due to its low commercial value. On the other hand, Cinnamon cassia contain a high content of coumarin (1%) which is a family of compounds containing 1,2-benzopyrone structures that are present only in minimal amounts in the barks of Cinnamon verum (0.04%). Due hepatotoxic effects of coumarin in animals and sensitive persons, the Food Safety Regulatory Agencies have imposed restrictions on the use of coumarin in their countries. Near-infrared diffuse reflectance spectroscopy (NIRS) and chemometric analysis were used jointly for evaluate adulterations of true cinnamon.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADULTERATION
dc.subject
CHEMOMETRIC
dc.subject
CINNAMON
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Low-cost analytic method for the identification of Cinnamon adulteration
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-10-27T17:46:03Z
dc.journal.volume
159
dc.journal.pagination
1-6; 105513
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moldes, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.journal.title
Microchemical Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X2032539X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.microc.2020.105513
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