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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad  
dc.contributor.author
Neme Tauil, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Batthyány, Carlos  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2021-02-16T14:27:16Z  
dc.date.issued
2019-09  
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Neme Tauil, Ricardo Martin; Batthyány, Carlos; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; Proteomic analysis of Saccharomyces cerevisiae to study the effects of red wine polyphenols on oxidative stress; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 56; 9; 9-2019; 4129-4138  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125718  
dc.description.abstract
Understanding the molecular mechanisms underlying the “French paradox” has contributed to a growing interest in the investigation of the biological activity of red wine polyphenols (RWP). The main goal of this research is to provide valuable information on how RWP could exert their biological action at the cellular level. So, we report a proteomic analysis of S. cerevisiae exposed to both pro-oxidant (H2O2) and antioxidant (wine) agents. Cellular proteome analysis shows that RWP modify the level of certain proteins. Under both normal conditions (Wine treatment) and oxidative stress situations (Wine + H2O2 treatment), the proteins involved in the metabolism and biosynthesis of biomolecules were down-regulated, while one ribosomal protein was up-regulated, probably performing its ribosome-independent functions, and so contributing to the stress defense system. Considering this action mechanism, we suggest that RWP may be acting as mild pro-oxidants and, therefore, exerting a hormetic effect that leads to the strengthening of cells’ antioxidant capacity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
2D-ELECTROPHORESIS  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
PROTEOMICS  
dc.subject
RED WINE POLYPHENOLS  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Proteomic analysis of Saccharomyces cerevisiae to study the effects of red wine polyphenols on oxidative stress  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-19T21:27:48Z  
dc.identifier.eissn
0975-8402  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
4129-4138  
dc.journal.pais
India  
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Neme Tauil, Ricardo Martin. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Batthyány, Carlos. Universidad de la Republica, Facultad de Medicina, Departamento de Bioquímica, Unidad de Bioquímica y Proteómica Analítica, IPMON; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-019-03883-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-019-03883-7