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dc.contributor.author
Lingua, Mariana Soledad
dc.contributor.author
Neme Tauil, Ricardo Martin
dc.contributor.author
Batthyány, Carlos
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2021-02-16T14:27:16Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Lingua, Mariana Soledad; Neme Tauil, Ricardo Martin; Batthyány, Carlos; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; Proteomic analysis of Saccharomyces cerevisiae to study the effects of red wine polyphenols on oxidative stress; Association of Food Scientists and Technologists of India; Journal of Food Science and Technology; 56; 9; 9-2019; 4129-4138
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125718
dc.description.abstract
Understanding the molecular mechanisms underlying the “French paradox” has contributed to a growing interest in the investigation of the biological activity of red wine polyphenols (RWP). The main goal of this research is to provide valuable information on how RWP could exert their biological action at the cellular level. So, we report a proteomic analysis of S. cerevisiae exposed to both pro-oxidant (H2O2) and antioxidant (wine) agents. Cellular proteome analysis shows that RWP modify the level of certain proteins. Under both normal conditions (Wine treatment) and oxidative stress situations (Wine + H2O2 treatment), the proteins involved in the metabolism and biosynthesis of biomolecules were down-regulated, while one ribosomal protein was up-regulated, probably performing its ribosome-independent functions, and so contributing to the stress defense system. Considering this action mechanism, we suggest that RWP may be acting as mild pro-oxidants and, therefore, exerting a hormetic effect that leads to the strengthening of cells’ antioxidant capacity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Association of Food Scientists and Technologists of India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
2D-ELECTROPHORESIS
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY
dc.subject
PROTEOMICS
dc.subject
RED WINE POLYPHENOLS
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Proteomic analysis of Saccharomyces cerevisiae to study the effects of red wine polyphenols on oxidative stress
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-19T21:27:48Z
dc.identifier.eissn
0975-8402
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
4129-4138
dc.journal.pais
India
dc.description.fil
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Neme Tauil, Ricardo Martin. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Batthyány, Carlos. Universidad de la Republica, Facultad de Medicina, Departamento de Bioquímica, Unidad de Bioquímica y Proteómica Analítica, IPMON; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Universidad Nacional de Córdoba. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Instituto Superior de Investigación, Desarrollo y Servicio de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-019-03883-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-019-03883-7
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