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dc.contributor.author
Versino, Florencia  
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2021-02-11T21:01:27Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Exploitation of by-products from cassava and ahipa starch extraction as filler of thermoplastic corn starch; Elsevier; Composites Part B: Engineering; 182; 2-2020; 1-8; 107653  
dc.identifier.issn
1359-8368  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125519  
dc.description.abstract
Advances in bio-based composite materials offer potential opportunities for economic revalorization of agroindustrial residues such as starchy tubers peels and bagasse. In this work, cassava and ahipa peels and bagasse are studied as potential fillers of thermoplastic corn starch (TPS) films. It was assessed the effect of studied organic fillers on thermal stability as well as optical, water vapor barrier, and mechanical properties of TPS. In all cases, type (peel or bagasse) and content (0.5 and 1.5 wt %) of the filler had a great impact on the biocomposites properties. Results demonstrated that these fillers modify TPS properties and gives utility to these residues with low economic cost.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGROINDUSTRY BY-PRODUCTS  
dc.subject
BIOCOMPOSITES  
dc.subject
BIODEGRADABLE  
dc.subject
SUSTAINABLE MATERIALS  
dc.subject.classification
Compuestos  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Exploitation of by-products from cassava and ahipa starch extraction as filler of thermoplastic corn starch  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T14:15:20Z  
dc.journal.volume
182  
dc.journal.pagination
1-8; 107653  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química; Argentina  
dc.journal.title
Composites Part B: Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.compositesb.2019.107653  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359836819329853