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dc.contributor.author
Versino, Florencia
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2021-02-11T21:01:27Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Lopez, Olivia Valeria; Garcia, Maria Alejandra; Exploitation of by-products from cassava and ahipa starch extraction as filler of thermoplastic corn starch; Elsevier; Composites Part B: Engineering; 182; 2-2020; 1-8; 107653
dc.identifier.issn
1359-8368
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125519
dc.description.abstract
Advances in bio-based composite materials offer potential opportunities for economic revalorization of agroindustrial residues such as starchy tubers peels and bagasse. In this work, cassava and ahipa peels and bagasse are studied as potential fillers of thermoplastic corn starch (TPS) films. It was assessed the effect of studied organic fillers on thermal stability as well as optical, water vapor barrier, and mechanical properties of TPS. In all cases, type (peel or bagasse) and content (0.5 and 1.5 wt %) of the filler had a great impact on the biocomposites properties. Results demonstrated that these fillers modify TPS properties and gives utility to these residues with low economic cost.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGROINDUSTRY BY-PRODUCTS
dc.subject
BIOCOMPOSITES
dc.subject
BIODEGRADABLE
dc.subject
SUSTAINABLE MATERIALS
dc.subject.classification
Compuestos
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Exploitation of by-products from cassava and ahipa starch extraction as filler of thermoplastic corn starch
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T14:15:20Z
dc.journal.volume
182
dc.journal.pagination
1-8; 107653
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química; Argentina
dc.journal.title
Composites Part B: Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.compositesb.2019.107653
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359836819329853
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