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dc.contributor.author
García, Daiana
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica
dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela
dc.date.available
2021-02-10T19:49:15Z
dc.date.issued
2019-05-20
dc.identifier.citation
García, Daiana; Nesci, Andrea Verónica; Girardi, Natalia Soledad; Passone, Maria Alejandra; Etcheverry, Miriam Graciela; Effect of Microencapsulated 2(3)-Tert-Butyl-4- Hydroxyanisole (BHA) at Sub-Lethal Dose on the Growth of Aspergillus flavus and Production of Aflatoxin in Peanut Food Model System; United Science Group; Journal of Food Chemistry & Nanotechnology; 5; 2; 20-5-2019; 30-35
dc.identifier.issn
2471-4291
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125352
dc.description.abstract
The need to ensure the microbiological quality and safety of food products has stimulated interest for new strategies avoiding the use of chemical preservatives in foods and feeds. Microencapsulated food grade antioxidants could be an alternative for control fungal contamination in foods. In this sense, the aim of our study was to examine the effect of a sub-lethal dose of microencapsulated butylated hydroxyanisole (BHA) (0.65mM) on physiological behavior of Aspergillus flavus, an aflatoxin B1 producer fungi. In this sense, we evaluated growth rate, time to growth, biomass and aflatoxin B1 accumulation of an isolate of A. flavus (RCP08108) with two water activities (0.99 and 0.96 aw) and two growth substrate (Peanut meal extract agar and peanut kernels). All fungal physiological features studied in this work (growth rate, time to growth, biomass and AFB1 accumulation), were modified by the application of the sub-lethal dose of BHA formulation, for both growth substrate and water availability. Presence of the encapsulated antioxidant showed significant change in Pearson coefficients respect to the controls for all studied parameters. As conclusion, evaluated sub-lethal dose of BHA formulation, result in a reduction on growth and toxin accumulation. Results of this work indicate the need to consider both fungal primary and secondary metabolism to determine the effect of food grade antioxidant formulation, in order to improve the production of microcapsules for application in a future in the food system.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
United Science Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Peanut
dc.subject
Aspergillus flavus
dc.subject
Aflatoxin B1
dc.subject
Microcapsules
dc.subject
Butylated hydroxyanisole (BHA)
dc.subject.classification
Ecología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effect of Microencapsulated 2(3)-Tert-Butyl-4- Hydroxyanisole (BHA) at Sub-Lethal Dose on the Growth of Aspergillus flavus and Production of Aflatoxin in Peanut Food Model System
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-11T19:21:37Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
30-35
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Ohio
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Chemistry & Nanotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.17756/jfcn.2019-068
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://foodchemistryjournal.com/2019/05/20/effect-of-microencapsulated-23-tert-butyl-4-hydroxyanisole-bha-at-sub-lethal-dose-on-the-growth-of-aspergillus-flavus-and-production-of-aflatoxin-in-peanut-food-model-system/
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