Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bravo, Sebastian Mario Ezequiel

dc.contributor.author
Morales, M.
dc.contributor.author
del Monaco, Silvana Maria

dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina

dc.date.available
2021-02-10T16:09:47Z
dc.date.issued
2019-05
dc.identifier.citation
Bravo, Sebastian Mario Ezequiel; Morales, M.; del Monaco, Silvana Maria; Caballero, Adriana Catalina; Apple bagasse as a substrate for the propagation of Patagonian wine yeast biomass; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 126; 5; 5-2019; 1414-1425
dc.identifier.issn
1364-5072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125330
dc.description.abstract
Aims: A culture medium based on apple bagasse was designed and tested as a substrate for biomass production of conventional and unconventional native wine yeasts. Methods and Results: The physicochemical characterization of the apple bagasse was carried out and its potential utility as a constituent of a complete culture medium for the production of yeast biomass was analysed using the experimental statistical designs. Growth parameters of conventional and nonconventional Patagonian wine yeasts were analysed with Placket–Burman designs and response surface methodology, comparing in each assay the apple bagasse substrate with the commonly used substrate for biomass development, cane molasses. Culture media composition was optimized and models were validated. Conclusions: This study demonstrates that, both from a nutritional and from an economic point of view, apple bagasse constitutes a more advantageous substrate than cane molasses for the propagation of native yeasts from Patagonia. Significance and Impact of the Study: We used an alternate carbon-rich material, generously available in our region, originally generated as fruit industrial waste, to transform it into a source of sustainable, economically profitable and environmentally friendly energy resource.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
APPLE BAGASSE
dc.subject
BIOMASS
dc.subject
ENVIRONMENT
dc.subject
EXPERIMENTAL STATISTICAL DESIGNS
dc.subject
PICHIA KUDRIAVZEVII
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación

dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Apple bagasse as a substrate for the propagation of Patagonian wine yeast biomass
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-30T16:16:40Z
dc.journal.volume
126
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
1414-1425
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Bravo, Sebastian Mario Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morales, M.. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: del Monaco, Silvana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jam.14216
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.14216
Archivos asociados