Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bravo, Sebastian Mario Ezequiel  
dc.contributor.author
Morales, M.  
dc.contributor.author
del Monaco, Silvana Maria  
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina  
dc.date.available
2021-02-10T16:09:47Z  
dc.date.issued
2019-05  
dc.identifier.citation
Bravo, Sebastian Mario Ezequiel; Morales, M.; del Monaco, Silvana Maria; Caballero, Adriana Catalina; Apple bagasse as a substrate for the propagation of Patagonian wine yeast biomass; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 126; 5; 5-2019; 1414-1425  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125330  
dc.description.abstract
Aims: A culture medium based on apple bagasse was designed and tested as a substrate for biomass production of conventional and unconventional native wine yeasts. Methods and Results: The physicochemical characterization of the apple bagasse was carried out and its potential utility as a constituent of a complete culture medium for the production of yeast biomass was analysed using the experimental statistical designs. Growth parameters of conventional and nonconventional Patagonian wine yeasts were analysed with Placket–Burman designs and response surface methodology, comparing in each assay the apple bagasse substrate with the commonly used substrate for biomass development, cane molasses. Culture media composition was optimized and models were validated. Conclusions: This study demonstrates that, both from a nutritional and from an economic point of view, apple bagasse constitutes a more advantageous substrate than cane molasses for the propagation of native yeasts from Patagonia. Significance and Impact of the Study: We used an alternate carbon-rich material, generously available in our region, originally generated as fruit industrial waste, to transform it into a source of sustainable, economically profitable and environmentally friendly energy resource.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
APPLE BAGASSE  
dc.subject
BIOMASS  
dc.subject
ENVIRONMENT  
dc.subject
EXPERIMENTAL STATISTICAL DESIGNS  
dc.subject
PICHIA KUDRIAVZEVII  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Apple bagasse as a substrate for the propagation of Patagonian wine yeast biomass  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-30T16:16:40Z  
dc.journal.volume
126  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1414-1425  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Bravo, Sebastian Mario Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Morales, M.. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: del Monaco, Silvana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jam.14216  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.14216