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dc.contributor.author
Nolan, María Verónica  
dc.contributor.author
Collin, Alejandro Alberto  
dc.contributor.author
Rodriguez, Carolina  
dc.contributor.author
Perillo, Maria Angelica  
dc.date.available
2021-02-10T15:43:29Z  
dc.date.issued
2020-08  
dc.identifier.citation
Nolan, María Verónica; Collin, Alejandro Alberto; Rodriguez, Carolina; Perillo, Maria Angelica; Effect of Polyethylene Glycol-Induced Molecular Crowding on the Enzymatic Activity and Thermal Stability of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 68; 33; 8-2020; 8875-8882  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125326  
dc.description.abstract
Here, we report the effect of polyethylene glycol (PEG6000)-induced molecular crowding (MC) on the catalytic activity and thermal stability of Kluyveromyces lactis β-galactosidase (β-Gal). The β-Gal-catalyzed hydrolysis of o-nitrophenyl-β-d-galactopyranoside followed a Michaelian kinetics at [PEG6000] ≤ 25% w/v and positive cooperativity at higher concentrations (35% w/v PEG6000). Compared with dilute solutions, in the MC media, β-Gal exhibited stronger thermal stability, as shown by the increase in the residual activity recovered after preincubation at high temperatures (e.g., 45 °C) and by the slower inactivation kinetics. Considering the effects of water thermodynamic activity on the reaction kinetics and protein structure and the effect of the exclusion volume on protein conformation, we suggest that changes in the protein oligomerization state and hydration could be the responsible for the behavior observed at the highest MC levels assayed. These results could be relevant and should be taken into account in industrial food processes applying β-Gal from K. lactis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BETA-GALACTOSIDASE  
dc.subject
ENZYMATIC ACTIVITY  
dc.subject
MOLECULAR CROWDING  
dc.subject
THERMAL STABILITY  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of Polyethylene Glycol-Induced Molecular Crowding on the Enzymatic Activity and Thermal Stability of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:45:44Z  
dc.identifier.eissn
1520-5118  
dc.journal.volume
68  
dc.journal.number
33  
dc.journal.pagination
8875-8882  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Nolan, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Collin, Alejandro Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Carolina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perillo, Maria Angelica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.0c02316  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c02316