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dc.contributor.author
Nolan, María Verónica
dc.contributor.author
Collin, Alejandro Alberto
dc.contributor.author
Rodriguez, Carolina
dc.contributor.author
Perillo, Maria Angelica
dc.date.available
2021-02-10T15:43:29Z
dc.date.issued
2020-08
dc.identifier.citation
Nolan, María Verónica; Collin, Alejandro Alberto; Rodriguez, Carolina; Perillo, Maria Angelica; Effect of Polyethylene Glycol-Induced Molecular Crowding on the Enzymatic Activity and Thermal Stability of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 68; 33; 8-2020; 8875-8882
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125326
dc.description.abstract
Here, we report the effect of polyethylene glycol (PEG6000)-induced molecular crowding (MC) on the catalytic activity and thermal stability of Kluyveromyces lactis β-galactosidase (β-Gal). The β-Gal-catalyzed hydrolysis of o-nitrophenyl-β-d-galactopyranoside followed a Michaelian kinetics at [PEG6000] ≤ 25% w/v and positive cooperativity at higher concentrations (35% w/v PEG6000). Compared with dilute solutions, in the MC media, β-Gal exhibited stronger thermal stability, as shown by the increase in the residual activity recovered after preincubation at high temperatures (e.g., 45 °C) and by the slower inactivation kinetics. Considering the effects of water thermodynamic activity on the reaction kinetics and protein structure and the effect of the exclusion volume on protein conformation, we suggest that changes in the protein oligomerization state and hydration could be the responsible for the behavior observed at the highest MC levels assayed. These results could be relevant and should be taken into account in industrial food processes applying β-Gal from K. lactis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BETA-GALACTOSIDASE
dc.subject
ENZYMATIC ACTIVITY
dc.subject
MOLECULAR CROWDING
dc.subject
THERMAL STABILITY
dc.subject.classification
Biofísica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effect of Polyethylene Glycol-Induced Molecular Crowding on the Enzymatic Activity and Thermal Stability of β-Galactosidase from Kluyveromyces lactis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-01-18T15:45:44Z
dc.identifier.eissn
1520-5118
dc.journal.volume
68
dc.journal.number
33
dc.journal.pagination
8875-8882
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Nolan, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Collin, Alejandro Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Carolina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perillo, Maria Angelica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.0c02316
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c02316
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