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dc.contributor.author
Iriondo DeHond, Amaia  
dc.contributor.author
Elizondo, Ana Sofía  
dc.contributor.author
Iriondo DeHond, Maite  
dc.contributor.author
Ríos, Maria Belén  
dc.contributor.author
Mufari, Jesica Romina  
dc.contributor.author
Mendiola, Jose A.  
dc.contributor.author
Ibañez, Elena  
dc.contributor.author
del Castillo, Maria Dolores  
dc.date.available
2021-02-08T13:46:42Z  
dc.date.issued
2020-05-12  
dc.identifier.citation
Iriondo DeHond, Amaia; Elizondo, Ana Sofía; Iriondo DeHond, Maite; Ríos, Maria Belén; Mufari, Jesica Romina; et al.; Assessment of healthy and harmful Maillard reaction products in a novel coffee cascara beverage: Melanoidins and acrylamide; MDPI Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Foods; 9; 5; 12-5-2020; 1-18; 620  
dc.identifier.issn
2304-8158  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/125080  
dc.description.abstract
Our research aimed to evaluate the formation of Maillard reaction products in sun-dried coffee cascara and their impact on the safety and health promoting properties of a novel beverage called “Instant Cascara” (IC) derived from this coffee by-product. Maillard reaction products in sun-dried coffee cascara have never been reported. “Instant Cascara” (IC) extract was obtained by aqueous extraction and freeze-drying. Proteins, amino acids, lipids, fatty acid profile, sugars, fiber, minerals, and vitamins were analyzed for its nutritional characterization. Acrylamide and caffeine were used as chemical indicators of safety. Colored compounds, also called melanoidins, their stability under 40 °C and in light, and their in vitro antioxidant capacity were also studied. A safe instant beverage with antioxidant properties was obtained to which the following nutritional claims can be assigned: “low fat”, “low sugar” “high fiber” and “source of potassium, magnesium and vitamin C”. For the first time, cascara beverage color was attributed to the presence of antioxidant melanoidins (>10 kDa). IC is a potential sustainable alternative for instant coffee, with low caffeine and acrylamide levels and a healthy composition of nutrients and antioxidants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACRYLAMIDE  
dc.subject
COFFEE CASCARA  
dc.subject
FOOD SAFETY  
dc.subject
INSTANT BEVERAGE  
dc.subject
MAILLARD REACTION  
dc.subject
MELANOIDINS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Assessment of healthy and harmful Maillard reaction products in a novel coffee cascara beverage: Melanoidins and acrylamide  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-01-18T15:46:48Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-18; 620  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Iriondo DeHond, Amaia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: Elizondo, Ana Sofía. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: Iriondo DeHond, Maite. Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural; España  
dc.description.fil
Fil: Ríos, Maria Belén. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: Mufari, Jesica Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Biológicas y Tecnológicas; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: Mendiola, Jose A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: Ibañez, Elena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.description.fil
Fil: del Castillo, Maria Dolores. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación; España  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/9/5/620  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/foods9050620