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dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra  
dc.contributor.author
Bettaieb, Ahmed  
dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Soto Vargas, Verónica Carolina  
dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette  
dc.contributor.author
Galmarini, Claudio Romulo  
dc.contributor.author
Haj, Fawaz G.  
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel  
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel  
dc.date.available
2021-02-03T18:35:52Z  
dc.date.issued
2015-01-24  
dc.identifier.citation
Vazquez, Marcela Alejandra; Bettaieb, Ahmed; Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; Soto Vargas, Verónica Carolina; Perdicaro, Diahann Jeanette; et al.; Catechin and quercetin attenuate adipose inflammation in fructose-fed rats and 3T3-L1 adipocytes; Wiley VCH Verlag; Molecular Nutrition & Food Research; 59; 4; 24-1-2015; 622-633  
dc.identifier.issn
1613-4125  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/124641  
dc.description.abstract
Scope: This study evaluated the capacity of dietary catechin (C), quercetin (Q), and the combination of both (CQ), to attenuate adipose inflammation triggered by high fructose (HFr) consumption in rats and by tumor necrosis factor alpha (TNF-α) in 3T3-L1 adipocytes. Methods and results: In rats, HFr consumption for 6 wk caused dyslipidemia, insulin resistance, reduced plasma adiponectin, adiposity, and adipose tissue inflammation. Dietary supplementation with 20 mg/kg/day of C, Q, and CQ improved all these parameters. In 3T3-L1 adipocytes, C and Q attenuated TNF-α-induced elevated protein carbonyls, increased proinflammatory cytokine expression (MCP-1, resistin), and decreased adiponectin. The protective effects of C and Q on adipose inflammation are in part associated with their capacity to (i) decrease the activation of the mitogen-activated kinases (MAPKs) JNK and p38; and (ii) prevent the downregulation of PPAR-γ. In summary, C and Q, and to a larger extent the combination of both, attenuated adipose proinflammatory signaling cascades and regulated the balance of molecules that improve (adiponectin) or impair (TNF-α, MCP-1, resistin) insulin sensitivity. Conclusion: Together, these findings suggest that dietary Q and C may have potential benefits in mitigating MetS-associated adipose inflammation, oxidative stress, and insulin resistance.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADIPOKINES  
dc.subject
ADIPOSE TISSUE INFLAMMATION  
dc.subject
FLAVONOIDS  
dc.subject
HIGH FRUCTOSE DIET  
dc.subject
METABOLIC SYNDROME  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Catechin and quercetin attenuate adipose inflammation in fructose-fed rats and 3T3-L1 adipocytes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-21T19:59:50Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
622-633  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bettaieb, Ahmed. University of California; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soto Vargas, Verónica Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Haj, Fawaz G.. University of California; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. University of California; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Molecular Nutrition & Food Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400631  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201400631