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dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra
dc.contributor.author
Bettaieb, Ahmed
dc.contributor.author
Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Soto Vargas, Verónica Carolina
dc.contributor.author
Perdicaro, Diahann Jeanette
dc.contributor.author
Galmarini, Claudio Romulo
dc.contributor.author
Haj, Fawaz G.
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel
dc.date.available
2021-02-03T18:35:52Z
dc.date.issued
2015-01-24
dc.identifier.citation
Vazquez, Marcela Alejandra; Bettaieb, Ahmed; Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia; Soto Vargas, Verónica Carolina; Perdicaro, Diahann Jeanette; et al.; Catechin and quercetin attenuate adipose inflammation in fructose-fed rats and 3T3-L1 adipocytes; Wiley VCH Verlag; Molecular Nutrition & Food Research; 59; 4; 24-1-2015; 622-633
dc.identifier.issn
1613-4125
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/124641
dc.description.abstract
Scope: This study evaluated the capacity of dietary catechin (C), quercetin (Q), and the combination of both (CQ), to attenuate adipose inflammation triggered by high fructose (HFr) consumption in rats and by tumor necrosis factor alpha (TNF-α) in 3T3-L1 adipocytes. Methods and results: In rats, HFr consumption for 6 wk caused dyslipidemia, insulin resistance, reduced plasma adiponectin, adiposity, and adipose tissue inflammation. Dietary supplementation with 20 mg/kg/day of C, Q, and CQ improved all these parameters. In 3T3-L1 adipocytes, C and Q attenuated TNF-α-induced elevated protein carbonyls, increased proinflammatory cytokine expression (MCP-1, resistin), and decreased adiponectin. The protective effects of C and Q on adipose inflammation are in part associated with their capacity to (i) decrease the activation of the mitogen-activated kinases (MAPKs) JNK and p38; and (ii) prevent the downregulation of PPAR-γ. In summary, C and Q, and to a larger extent the combination of both, attenuated adipose proinflammatory signaling cascades and regulated the balance of molecules that improve (adiponectin) or impair (TNF-α, MCP-1, resistin) insulin sensitivity. Conclusion: Together, these findings suggest that dietary Q and C may have potential benefits in mitigating MetS-associated adipose inflammation, oxidative stress, and insulin resistance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADIPOKINES
dc.subject
ADIPOSE TISSUE INFLAMMATION
dc.subject
FLAVONOIDS
dc.subject
HIGH FRUCTOSE DIET
dc.subject
METABOLIC SYNDROME
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Catechin and quercetin attenuate adipose inflammation in fructose-fed rats and 3T3-L1 adipocytes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-21T19:59:50Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
622-633
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bettaieb, Ahmed. University of California; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Lanzi, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Soto Vargas, Verónica Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perdicaro, Diahann Jeanette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Haj, Fawaz G.. University of California; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Universidad del Aconcagua. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. University of California; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Molecular Nutrition & Food Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400631
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201400631
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