Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Berli, Federico Javier
dc.contributor.author
D`angelo, José Alejandro
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Rubén
dc.contributor.author
Wuilloud, Rodolfo German
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda
dc.date.available
2021-02-03T18:24:12Z
dc.date.issued
2008-04-16
dc.identifier.citation
Berli, Federico Javier; D`angelo, José Alejandro; Cavagnaro, Juan Bruno; Bottini, Ambrosio Rubén; Wuilloud, Rodolfo German; et al.; Phenolic composition in grape (Vitis vinifera L. cv. Malbec) ripened with different solar UV-B radiation levels by capillary zone electrophoresis; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 56; 9; 16-4-2008; 2892-2898
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/124639
dc.description.abstract
The responses of Vitis vinifera L. cv. Malbec to different solar ultraviolet-B radiation (UV-B) levels were assessed in two contrasting situations, under sunlight with full UV-B (+UV-B) and filtered UV-B (-UV-B), in three different locations at 500, 1000, and 1500 m above sea level (asl). To evaluate the effects of radiation, a simple, accurate, and rapid method for the separation and simultaneous determination of representative phenolic compounds in grape berry skins by capillary zone electrophoresis was developed. Separation was carried out in less than 20 min with 20 mM sodium tetraborate buffer containing 30% methanol, pH 9.00. The procedure is fast and reliable, and extracted grape berry skins can be directly analyzed without prior sample cleanup procedure. Berry skins from the +UV-B treatment at 1500 m asl showed the highest levels of total polyphenols anthocyanins, and resveratrol, compared with the -UV-B treatment at this altitude.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS
dc.subject
GRAPEVINES
dc.subject
PHENOLIC COMPOSITION
dc.subject
UV-B RADIATION
dc.subject
VITIS VINIFERA L. CV. MALBEC
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Phenolic composition in grape (Vitis vinifera L. cv. Malbec) ripened with different solar UV-B radiation levels by capillary zone electrophoresis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-19T19:03:07Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
2892-2898
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: D`angelo, José Alejandro. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas. Laboratorio de Investigaciones y Servicios Ambientales Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf073421%2B
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf073421%2B
Archivos asociados