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dc.contributor.author
Berli, Federico Javier  
dc.contributor.author
D`angelo, José Alejandro  
dc.contributor.author
Cavagnaro, Juan Bruno  
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Rubén  
dc.contributor.author
Wuilloud, Rodolfo German  
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda  
dc.date.available
2021-02-03T18:24:12Z  
dc.date.issued
2008-04-16  
dc.identifier.citation
Berli, Federico Javier; D`angelo, José Alejandro; Cavagnaro, Juan Bruno; Bottini, Ambrosio Rubén; Wuilloud, Rodolfo German; et al.; Phenolic composition in grape (Vitis vinifera L. cv. Malbec) ripened with different solar UV-B radiation levels by capillary zone electrophoresis; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 56; 9; 16-4-2008; 2892-2898  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/124639  
dc.description.abstract
The responses of Vitis vinifera L. cv. Malbec to different solar ultraviolet-B radiation (UV-B) levels were assessed in two contrasting situations, under sunlight with full UV-B (+UV-B) and filtered UV-B (-UV-B), in three different locations at 500, 1000, and 1500 m above sea level (asl). To evaluate the effects of radiation, a simple, accurate, and rapid method for the separation and simultaneous determination of representative phenolic compounds in grape berry skins by capillary zone electrophoresis was developed. Separation was carried out in less than 20 min with 20 mM sodium tetraborate buffer containing 30% methanol, pH 9.00. The procedure is fast and reliable, and extracted grape berry skins can be directly analyzed without prior sample cleanup procedure. Berry skins from the +UV-B treatment at 1500 m asl showed the highest levels of total polyphenols anthocyanins, and resveratrol, compared with the -UV-B treatment at this altitude.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS  
dc.subject
GRAPEVINES  
dc.subject
PHENOLIC COMPOSITION  
dc.subject
UV-B RADIATION  
dc.subject
VITIS VINIFERA L. CV. MALBEC  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Phenolic composition in grape (Vitis vinifera L. cv. Malbec) ripened with different solar UV-B radiation levels by capillary zone electrophoresis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-19T19:03:07Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
2892-2898  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: D`angelo, José Alejandro. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavagnaro, Juan Bruno. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas. Laboratorio de Investigaciones y Servicios Ambientales Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf073421%2B  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf073421%2B