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dc.contributor.author
Larrauri, Mariana  
dc.contributor.author
Barrionuevo, M. Guillermina  
dc.contributor.author
Riveros, Cecilia Gabriela  
dc.contributor.author
Mestrallet, Marta G.  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.contributor.author
Nepote, Valeria  
dc.date.available
2017-01-31T19:46:27Z  
dc.date.issued
2013-01  
dc.identifier.citation
Larrauri, Mariana; Barrionuevo, M. Guillermina; Riveros, Cecilia Gabriela; Mestrallet, Marta G.; Zunino, María Paula; et al.; Effect of peanut skin extract on chemical and sensory stability of salami; Wiley; Journal Of Food Science; 93; 1-2013; 1751-1757  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/12266  
dc.description.abstract
Peanut skin extracts (PSEs) have proven antioxidant properties in different food products. The objective of this study was to evaluate the effect of peanut skin extract as natural preserving compounds on chemical stability and sensory properties of salami during storage. PSE was obtained with ethanol–water and added during the preparation of salami samples. Raw salami samples were cured and stored at 15 °C and 65% relative humidity. Moisture, peroxide value, conjugated dienes, free fatty acids and sensory descriptive attributes were evaluated on the samples. Peroxide values increased during storage in all samples and were 82.9 in control (salami without additives), 18.0 in salami with 0.2 g kg−1 PSE (E0.02), 13.0 in salami with 1.0 g kg−1 PSE (E0.1), and 0.63 meqO2 kg−1 in salami with butylated hydroxytoluene (BHT) after 42 days of storage. BHT and E0.1 treatments resulted in a lower increase in the intensity of oxidized flavor and a lower decrease in the intensity of salami flavor. Chemical indicators and descriptive results indicated that PSE retards lipid oxidation and preserves sensory properties of salami, prolonging its shelf life.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Peanut  
dc.subject
Salami  
dc.subject
Antioxidant  
dc.subject
Phenol  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Effect of peanut skin extract on chemical and sensory stability of salami  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-12T14:17:47Z  
dc.journal.volume
93  
dc.journal.pagination
1751-1757  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrionuevo, M. Guillermina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Riveros, Cecilia Gabriela. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Cs.agropecuarias. Catedra de Quimica Biologica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mestrallet, Marta G.. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Cs.agropecuarias. Catedra de Quimica Biologica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.5965  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.5965/abstract