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dc.contributor.author
Koltan, Mariano  
dc.contributor.author
Corbalan, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Molina, Vanesa Magali  
dc.contributor.author
Elisei, Alejandra  
dc.contributor.author
de Titto, Guido Andrés  
dc.contributor.author
Eisenberg, Patricia  
dc.contributor.author
Vincent, Paula Andrea  
dc.contributor.author
Pomares, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Blanco Massani, Mariana Raquel  
dc.date.available
2021-01-04T20:23:25Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Koltan, Mariano; Corbalan, Natalia Soledad; Molina, Vanesa Magali; Elisei, Alejandra; de Titto, Guido Andrés; et al.; Anti-E. coli cellulose-based materials; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 107; 6-2019; 325-330  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/121424  
dc.description.abstract
This work aimed to study Microcin J25(G12Y) (MccJ25(G12Y)) sorption to fibrous and microfibrillated cellulose (MFC) films for setting up anti-E. coli materials. The Freundlich model showed the best fit for both films, suggesting a physisorption process, and similar affinity between the peptide and both cellulose-based matrices, which in turn appeared to be equally heterogeneous. Migration studies showed complete release of MccJ25(G12Y) from the fibrous film after contact with water; meanwhile, the MFC film retained some activity after the experiment. Contact with fatty simulant had no impact on antimicrobial activity of fibrous film, whilst MFC showed a small decrease in its activity. However, MccJ25(G12Y) was not detected in the fatty simulant after active films contact. Fibrous and MFC films remained fully active during storage (3 weeks at 30 °C). Finally, MccJ25(G12Y) activated fibrous film showed controlled release in conditions simulating critical steps in salami production. The results obtained suggest that fibrous and MFC films activated with MccJ25(G12Y) have a significant potential for their use as anti-E. coli materials in food settings.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CELLULOSE-BASED MATERIALS  
dc.subject
ESCHERICHIA COLI O157:H7  
dc.subject
MICROCIN J25(G12Y)  
dc.subject
MIGRATION IN FOOD SIMULANTS  
dc.subject
SORPTION  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Anti-E. coli cellulose-based materials  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T16:42:00Z  
dc.journal.volume
107  
dc.journal.pagination
325-330  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Koltan, Mariano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corbalan, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molina, Vanesa Magali. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elisei, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Titto, Guido Andrés. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Eisenberg, Patricia. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación en Ingeniería Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vincent, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pomares, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blanco Massani, Mariana Raquel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.084  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381930180X