Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María  
dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria  
dc.contributor.author
Moreira, María Del Rosario  
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela  
dc.contributor.author
Agüero, María Victoria  
dc.date.available
2020-12-29T17:18:09Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
Tomadoni, Bárbara María; Cassani, Lucía Victoria; Moreira, María Del Rosario; Ponce, Alejandra Graciela; Agüero, María Victoria; Natural antimicrobials combined with ultrasound treatments to enhance quality parameters and safety of unpasteurized strawberry juice; Bellwether Publ Ltd; International Journal of Fruit Science; 20; S2; 12-2019; S178-S197  
dc.identifier.issn
1553-8621  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/121290  
dc.description.abstract
The search for novel non-thermal preservation technologies is continuously growing, as traditional thermal processing may have undesirable effects on sensory and nutritional properties of fruit juices. Therefore, the aims of this study were to find the ultrasound, pomegranate extract and geraniol levels that simultaneously optimize different quality parameters of strawberry juice after 14 days of refrigerated storage (5°C) and evaluate the performance of the optimal combination of these treatmentsto control a contamination with Escherichia coli O157:H7. Response surface methodology was applied for optimization study where geraniol was applied at 0, 0.15 and 0.30 μL/mL; pomegranate extract, at 0, 180 and 360 μg/mL; and ultrasound treatments were performed at 40 kHz during 0, 15, and 30 min. The optimum combination resulted in 0.15 μL/mL of geraniol, 360 μg/mL of pomegranate extract and 30 min of ultrasound. This treatment was able to significantly reduce microbial counts, with a low impact on sensory attributes, while improving the antioxidant capacity of the product compared tountreated juice samples. Also, it allows reducing the contamination with E. coli to undetectable values. Thus, the optimized treatment resulted adequate for extending the shelf-life as well as increasing the safety of strawberry juice.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Bellwether Publ Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/  
dc.subject
Unpasteurized juice  
dc.subject
Simultaneous optimization  
dc.subject
Geraniol  
dc.subject
Pomegranate extract  
dc.subject
Ultrasound  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Natural antimicrobials combined with ultrasound treatments to enhance quality parameters and safety of unpasteurized strawberry juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-27T18:29:00Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
S2  
dc.journal.pagination
S178-S197  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreira, María Del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Agüero, María Victoria. Laboratorio de Microbiología Industrial: Tecnología de; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Fruit Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15538362.2019.1709115  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/15538362.2019.1709115