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dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María
dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria
dc.contributor.author
Moreira, María Del Rosario
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela
dc.contributor.author
Agüero, María Victoria
dc.date.available
2020-12-29T17:18:09Z
dc.date.issued
2019-12
dc.identifier.citation
Tomadoni, Bárbara María; Cassani, Lucía Victoria; Moreira, María Del Rosario; Ponce, Alejandra Graciela; Agüero, María Victoria; Natural antimicrobials combined with ultrasound treatments to enhance quality parameters and safety of unpasteurized strawberry juice; Bellwether Publ Ltd; International Journal of Fruit Science; 20; S2; 12-2019; S178-S197
dc.identifier.issn
1553-8621
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/121290
dc.description.abstract
The search for novel non-thermal preservation technologies is continuously growing, as traditional thermal processing may have undesirable effects on sensory and nutritional properties of fruit juices. Therefore, the aims of this study were to find the ultrasound, pomegranate extract and geraniol levels that simultaneously optimize different quality parameters of strawberry juice after 14 days of refrigerated storage (5°C) and evaluate the performance of the optimal combination of these treatmentsto control a contamination with Escherichia coli O157:H7. Response surface methodology was applied for optimization study where geraniol was applied at 0, 0.15 and 0.30 μL/mL; pomegranate extract, at 0, 180 and 360 μg/mL; and ultrasound treatments were performed at 40 kHz during 0, 15, and 30 min. The optimum combination resulted in 0.15 μL/mL of geraniol, 360 μg/mL of pomegranate extract and 30 min of ultrasound. This treatment was able to significantly reduce microbial counts, with a low impact on sensory attributes, while improving the antioxidant capacity of the product compared tountreated juice samples. Also, it allows reducing the contamination with E. coli to undetectable values. Thus, the optimized treatment resulted adequate for extending the shelf-life as well as increasing the safety of strawberry juice.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Bellwether Publ Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
Unpasteurized juice
dc.subject
Simultaneous optimization
dc.subject
Geraniol
dc.subject
Pomegranate extract
dc.subject
Ultrasound
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Natural antimicrobials combined with ultrasound treatments to enhance quality parameters and safety of unpasteurized strawberry juice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-27T18:29:00Z
dc.journal.volume
20
dc.journal.number
S2
dc.journal.pagination
S178-S197
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, María Del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agüero, María Victoria. Laboratorio de Microbiología Industrial: Tecnología de; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Fruit Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15538362.2019.1709115
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/15538362.2019.1709115
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