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dc.contributor.author
Quintana, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-12-23T15:34:06Z  
dc.date.issued
2002-04  
dc.identifier.citation
Quintana, Juan Manuel; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Microstructure and Stability of Non-Protein Stabilized Oil-in-Water Food Emulsions Measured by Optical Methods; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 67; 3; 4-2002; 1130-1135  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/121136  
dc.description.abstract
The microstructure and stability of oil-in-water emulsions, stabilized with non-protein emulsifiers (sorbitan esters), were analyzed as a function of emulsification time, rotor speed, hydrophilic-lipophilic balance (HLB), and ionic strength. Sauter average dia (D[3,2]) were determined from micrographs. Back-scattered light data were analyzed and a method to determine creaming rates of the systems was proposed. Creaming rates showed that the relationship between emulsion stability and HLB was non-linear. Addition of NaCl raised creaming rates, resulting in decreased stability, while micrographs showed the presence of flocs. Results were discussed taking account of interactions present in the system.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CREAMING KINETICS  
dc.subject
EMULSION STABILITY  
dc.subject
HYDROPHILIC-LIPOPHILIC BALANCE (HLB)  
dc.subject
OIL-IN-WATER EMULSIONS  
dc.subject
SORBITAN ESTERS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microstructure and Stability of Non-Protein Stabilized Oil-in-Water Food Emulsions Measured by Optical Methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:51Z  
dc.identifier.eissn
1750-3841  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1130-1135  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Quintana, Juan Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y9j3jlls  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb09465.x