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dc.contributor.author
Bracco, Lautaro Fidel  
dc.contributor.author
Levin, Gustavo Javier  
dc.contributor.author
Urtasun, Nicolás  
dc.contributor.author
Navarro del Cañizo, Agustín Andrés  
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier  
dc.contributor.author
Miranda, María Victoria  
dc.contributor.author
Cascone, Osvaldo  
dc.date.available
2020-12-18T18:23:27Z  
dc.date.issued
2019-03  
dc.identifier.citation
Bracco, Lautaro Fidel; Levin, Gustavo Javier; Urtasun, Nicolás; Navarro del Cañizo, Agustín Andrés; Wolman, Federico Javier; et al.; Covalent immobilization of soybean seed hull urease on chitosan mini-spheres and the impact on their properties; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 18; 3-2019; 1-8  
dc.identifier.issn
1878-8181  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120869  
dc.description.abstract
Urease (EC 3.5.1.5) is found in bacteria, fungi, algae, plants and some invertebrates, and in soils. Soil ureases are partly extracellular being liberated during microbial and plant root metabolism and death. In plants, urease is present in most of Leguminosae seeds, accounting for 0.2–0.3% of the extractable soybean seed protein, being also present in the hulls, in lesser amounts. Soybean hull is a low-cost agro-industrial by-product from the soybean manufacturing process. In a way of exploiting its possible applications, urease was covalently immobilized on thiolated chitosan mini-spheres through its sulphydryl groups. Almost quantitative (98%) immobilization from a crude extract of soybean seed hull was obtained. After 4 h at 70 °C, the activity of free soybean hull urease (SBU) was 50% lower than that of the immobilized enzyme. The pH of maximum activity shifted from 7 to 5 after immobilization, thus allowing its use in processes performed at acid pH (pH 3–5). The immobilization brought about an increase in the optimum activity temperature from 65 °C to 75 °C. An 84% of the activity of the immobilized SBU was retained after 25 cycles of utilization, and the activity was maintained after 90 days at 4 °C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHITOSAN MINI-SPHERES  
dc.subject
COVALENT CHROMATOGRAPHY  
dc.subject
IMMOBILIZATION  
dc.subject
SOYBEAN HULL UREASE  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Covalent immobilization of soybean seed hull urease on chitosan mini-spheres and the impact on their properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-17T19:15:37Z  
dc.journal.volume
18  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bracco, Lautaro Fidel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Levin, Gustavo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urtasun, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
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Fil: Navarro del Cañizo, Agustín Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
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Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
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Fil: Miranda, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cascone, Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878818118307540?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2019.101093