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dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-12-18T12:27:26Z  
dc.date.issued
2002-09  
dc.identifier.citation
Salvadori, Viviana Olga; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Analysis of impingement freezers performance; Elsevier; Journal of Food Engineering; 54; 2; 9-2002; 133-140  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120816  
dc.description.abstract
In recent years, several manufacturers have developed mechanical freezing tunnels incorporating impingement technology. This technology consists in directing high velocity air jets against the food surface to break the insulating boundary layer that surrounds the product. This operation helps to reduce processing times considerably, giving freezing times similar to those provided by cryogenic equipment. In addition, operating costs are similar to those of traditional mechanical equipment. The objective of the present work is to study heat and mass transfer that occur in impingement freezing equipment. An extensive bibliographic search was carried out to find correlations that adequately predict heat transfer coefficients. A previously developed numerical model was used to analyze the simultaneous heat and mass transfer during freezing in such equipments. The predicted values satisfactorily fitted experimental data from the literature.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Impingement  
dc.subject
Freezing  
dc.subject
Foods  
dc.subject
Analysis  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Analysis of impingement freezers performance  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:57Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
133-140  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yc2ekdqy  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0260-8774(01)00198-4