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dc.contributor.author
Suárez, Santiago  
dc.contributor.author
Aphalo, Paula  
dc.contributor.author
Rinaldi, Gustavo Juan  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2020-12-17T14:21:23Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Suárez, Santiago; Aphalo, Paula; Rinaldi, Gustavo Juan; Quiroga, Alejandra Viviana; Añon, Maria Cristina; Data set on effect of amaranth proteins on the RAS system. In vitro, in vivo and ex vivo assays; Elsevier Inc.; Data in Brief; 29; 4-2020; 105168  
dc.identifier.issn
2352-3409  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120749  
dc.description.abstract
Data set presented in this article is related to the research paper entitled “Effect of amaranth proteins on the RAS system. In vitro, in vivo and ex vivo assays”, available in Food Chemistry [1]. In this article, we evaluated the effect on systolic blood pressure of spontaneously hypertensive rats (SHR) of different samples with amaranth proteins/peptides. The effect of these samples on RAS system was evaluated using in vitro and ex vivo assays. The concentration of renin and angiotensin converting enzyme (ACE) was evaluated using two commercial ELISA kits. Renin concentration was estimated through a direct immunoassay and ACE concentration with an immunoassay based on a competitive inhibition. In addition, the ACE inhibitory activity in plasma was evaluated using a spectrophotometric assay according to [2]. Ex vivo experiments were done with thoracic aorta extracted during the surgical procedure employed to obtain blood samples according to [3]. Data presented in this article recollect a very extensive work on how can be affect the RAS system in SHR model using amaranth protein/peptides as potential antihypertensive samples. These data could be useful to design novel functional foods for hypertensive individuals.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS  
dc.subject
ANTIHYPERTENSIVE EMULSIONS  
dc.subject
BIOACTIVE PEPTIDES  
dc.subject
PROTEIN HYDROLYSATES  
dc.subject
RENIN-ANGIOTENSIN SYSTEM  
dc.subject
SPONTANEOUSLY HYPERTENSIVE RATS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Data set on effect of amaranth proteins on the RAS system. In vitro, in vivo and ex vivo assays  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:29:34Z  
dc.journal.volume
29  
dc.journal.pagination
105168  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Suárez, Santiago. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rinaldi, Gustavo Juan. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Data in Brief  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2352340920300627  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.dib.2020.105168