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dc.contributor.author
Sabbione, Ana Clara  
dc.contributor.author
Ogutu, Fredrick Oñandu  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Zhang, Miao  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Mu, Tai-Hua  
dc.date.available
2020-12-17T14:14:43Z  
dc.date.issued
2019-01  
dc.identifier.citation
Sabbione, Ana Clara; Ogutu, Fredrick Oñandu; Scilingo, Adriana Alicia; Zhang, Miao; Añon, Maria Cristina; et al.; Antiproliferative effect of amaranth proteins and peptides on HT-29 human colon tumor cell line; Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 74; 1-2019; 107-114  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120748  
dc.description.abstract
Antiproliferative effect of Amaranthus mantegazzianus proteins and peptides released after simulated gastrointestinal digestion (DH% 37.8 ± 3.8) was investigated on human colon cancer cell line (HT-29). Inhibition of proliferation of HT-29 cells was exhibited after a 24 h treatment with different concentrations of amaranth protein isolate (API) and the peptides released after digestion (DGS), presenting IC50 values of 1.35 ± 0.12 and 0.30 ± 0.07 mg soluble protein/mL, respectively. Lactate dehydrogenase assay indicated that both samples caused the loss of membrane integrity and cell lysis over HT-29 cells, and DAPI fluorescence microscopies evidenced typical apoptotic features. Moreover, Annexin V-FITC flow cytometry showed a significant increase of early apoptotic and late apoptotic/necrotic HT-29 cells compared to untreated ones, and caspase-3 assay confirmed the apoptosis induction with a 43.0 ± 10.3% and 65.8 ± 12.7% increase of caspase-3 activity produced by a 2 mg/mL treatment of API and DGS, respectively. In conclusion, amaranth peptides successfully released after simulated gastrointestinal digestion would exert a potential antiproliferative activity over HT-29 tumor cells. This effect was linked to the induction of cell necrosis and apoptosis, supporting the idea of using amaranth proteins as a potential food alternative ingredient for functional foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HT-29 COLON CANCER CELLS  
dc.subject
AMARANTH PROTEINS AND PEPTIDES  
dc.subject
ANTIPROLIFERATIVE EFFECT  
dc.subject
APOPTOSIS AND NECROSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Antiproliferative effect of amaranth proteins and peptides on HT-29 human colon tumor cell line  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:37:17Z  
dc.identifier.eissn
1573-9104  
dc.journal.volume
74  
dc.journal.pagination
107-114  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sabbione, Ana Clara. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ogutu, Fredrick Oñandu. Chinese Academy Of Agricultural Sciences; China  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zhang, Miao. Chinese Academy Of Agricultural Sciences; China  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mu, Tai-Hua. Chinese Academy Of Agricultural Sciences; China  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y6fxmdck  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-018-0708-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11130-018-0708-8