Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rodríguez Arzuaga, Mariana  
dc.contributor.author
Bosch, María Alejandra  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2020-12-17T14:11:01Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Rodríguez Arzuaga, Mariana; Bosch, María Alejandra; Añon, Maria Cristina; Abraham, Analia Graciela; Heat induced conformational changes of whey proteins in model infant formulae: Effect of casein and inulin; Elsevier; International Dairy Journal; 105; 6-2020; 104695-104705  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120746  
dc.description.abstract
The effect of casein (CAS) and inulin (INUL), at ratios commonly found during infant formula processing, on the conformational changes of whey proteins (WP) was investigated. Model systems were prepared as aqueous dispersions of WP isolate alone or with calcium caseinate and/or INUL, and heated for 30 min at66, 70 or 75 C. Heat treatment of WP induced denaturation and aggregation. Solubility of WP system decreased by 25% when heated at 75 C. Upon heating, the presence of CAS did not prevent WP denaturation, but increased protein solubility up to 100% in WPeCAS system and prevented aggregation. INULaffected the secondary structure of WP and increased the denaturation temperature, although it did not prevent aggregation nor solubility loss at 75 C. In conclusion, presence of CAS prevented aggregationand solubility loss of WP during heating while INUL induced WP conformational changes impacting the denaturation stage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Infant formulae  
dc.subject
Whey proteins  
dc.subject
Casein  
dc.subject
Inulin  
dc.subject
Heat treatment  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Heat induced conformational changes of whey proteins in model infant formulae: Effect of casein and inulin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:29:28Z  
dc.identifier.eissn
1879-0143  
dc.journal.volume
105  
dc.journal.pagination
104695-104705  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Arzuaga, Mariana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Laboratorio Tecnológico del Uruguay; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0958694620300650  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104695