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dc.contributor.author
Massolo, Juan Facundo
dc.contributor.author
González Forte, Lucía del Sol
dc.contributor.author
Concellón, Analía
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.date.available
2020-12-17T14:06:50Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Massolo, Juan Facundo; González Forte, Lucía del Sol; Concellón, Analía; Viña, Sonia Zulma; Vicente, Ariel Roberto; Effects of ethylene and 1-MCP on quality maintenance of fresh cut celery; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 148; 2-2019; 176-183
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120744
dc.description.abstract
Ethylene is accepted to be a key player in the regulation of climacteric fruit ripening and senescence of leafy vegetables. In contrast, there is still disparity in the literature on the role it may have on quality deterioration of edible petioles. In this work, we evaluated the influence of the ethylene generator 2-chloroethylphosphonic acid (Ethephon) and the ethylene action inhibitor 1-methylcyclopropene (1-MCP) on quality maintenance of fresh cut celery. Commercially mature stalks from self-blanching celery cv. Golden Clause were cut into 2 cm-long slices. Samples from the apical and basal petiole zones were segregated and treated with 2000 mg L−1 2-chloroethylphosphonic acid or with 1 μL L−1 1-MCP. Corresponding slices without any treatment were used as control. Samples were packed and stored for 0, 6, 13 and 20 d at 4 °C and during this period celery visual deterioration (VD), respiration, weight loss and aerobic mesophilic bacteria, yeasts and molds counts were determined. Carotenoids, chlorophylls, phenolics, ascorbic acid, polyphenol oxidase (PPO), sugars, acidity, cell wall content and consumer acceptability were also evaluated. Ethylene had no major effects on weight loss, PPO, phenolic, sugars, acidity, and ascorbic acid. Instead, it increased respiration and accelerated chlorophyll degradation and surface yellowing. These changes were delayed in 1-MCP treated celery, which also maintained lower mesophilic bacteria and yeast counts, showed lower incidence of soft rots. 1-MCP treated celery received higher consumer acceptability scores. The effects were more marked on the samples obtained from the apical region of the petioles. Overall, results reassess the role of ethylene on celery petiole metabolism and indicate that 1-MCP treatments may be useful to supplement the benefits of refrigeration and extend the shelf life of fresh cut self-blanching celery.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
1-METHYLCYCLOPROPENE
dc.subject
APIUM GRAVEOLENS
dc.subject
REFRIGERATED STORAGE
dc.subject
SENESCENCE
dc.subject
STALKS
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Effects of ethylene and 1-MCP on quality maintenance of fresh cut celery
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:36:53Z
dc.journal.volume
148
dc.journal.pagination
176-183
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Massolo, Juan Facundo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: González Forte, Lucía del Sol. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Curso Bioquímica y Fitoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092552141830721X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2018.11.007
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