Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Guitián, María Virginia  
dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina  
dc.contributor.author
Soria, María Cecilia  
dc.contributor.author
Hovanyecz, Paula  
dc.contributor.author
Banchio, Claudia Elena  
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina  
dc.date.available
2020-12-15T19:25:09Z  
dc.date.issued
2019-10  
dc.identifier.citation
Guitián, María Virginia; Ibarguren, Carolina; Soria, María Cecilia; Hovanyecz, Paula; Banchio, Claudia Elena; et al.; Anti-Listeria monocytogenes effect of bacteriocin-incorporated agar edible coatings applied on cheese; Elsevier; International Dairy Journal; 97; 10-2019; 92-98  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120512  
dc.description.abstract
Bacteriocins synthesised by lactic acid bacteria are natural alternatives to control Listeria monocytogenes, a foodborne pathogen. Additionally, antimicrobial biopolymer coatings have significant benefits in food packaging and preservation. The effect of anti-L. monocytogenes enterocins synthesised by Enterococcus avium DSMZ17511 was evaluated when supported on agar edible films and applied as antimicrobial coatings on different cheese matrices artificially contaminated with L. monocytogenes 01/155. A decrease of at least 1 log unit in viability of the pathogen was detected. The wetter matrix of soft cheese facilitated rapid diffusion of the antimicrobials, while the drier matrix of semi hard cheese produced a gradual release with prolonged inhibition of the pathogen. Also, DSMZ17511 antimicrobial peptides, only at very high concentrations, exhibited mild cytotoxicity against L929 and Caco-2 cell lines. Therefore, application of these enterocin agar coatings could be an effective, low cost, natural and safe alternative to control L. monocytogenes in cheeses.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIOCINS  
dc.subject
LISTERIA MONOCYTOGENES  
dc.subject
RECUBRIMIENTOS COMESTIBLES  
dc.subject
QUESO DE CABRA  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Anti-Listeria monocytogenes effect of bacteriocin-incorporated agar edible coatings applied on cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:50:35Z  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.pagination
92-98  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Guitián, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, María Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hovanyecz, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Banchio, Claudia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2019.05.016  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694619301384