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dc.contributor.author
Carabajal, Monica Patricia Antonella  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Borsarelli, Claudio Darío  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.date.available
2020-12-14T13:15:04Z  
dc.date.issued
2020-02-07  
dc.identifier.citation
Carabajal, Monica Patricia Antonella; Isla, Maria Ines; Borsarelli, Claudio Darío; Zampini, Iris Catiana; Influence of in vitro gastro-duodenal digestion on the antioxidant activity of single and mixed three “Jarilla” species infusions; Elsevier Gmbh; Journal of Herbal Medicine; 7-2-2020; 1-39  
dc.identifier.issn
2210-8033  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120332  
dc.description.abstract
Zuccagnia punctata Cav. (Zp), Larrea cuneifolia Cav. (Lc) and Larrea divaricata Cav. (Ld), are shrubs commonly called “Jarillas” and used in Argentinian local communities as medicinal plants. In this work, phytochemical profile and antioxidant activity of infusions prepared from aerial parts and mixtures in different proportions, before and after a simulated gastro-duodenal digestion was determined. The main phytochemical groups, protein, sugar and mineral content were analyzed, whereas some chemical markers were quantified by HPLC-DAD. All infusions exhibited antioxidant activity measured by different mechanisms (total reducing power and free radical scavenging). Although the antioxidant potential was lower after passing through the gastro-duodenal digestion process, in some cases an enhancement or synergism was observed. The mixture infusion prepared from 50% Lc, 25% Ld and 25% Zp showed higher antioxidant power after digestion and bioactive component recovery. These beverages could be important sources of antioxidant compounds for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Gmbh  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
GASTRODUODENAL DIGESTION  
dc.subject
HERBAL MIXTURE  
dc.subject
JARILLA INFUSIONS  
dc.subject
PHYTOCHEMICAL PROFILE  
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Influence of in vitro gastro-duodenal digestion on the antioxidant activity of single and mixed three “Jarilla” species infusions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T17:11:40Z  
dc.identifier.eissn
2210-8041  
dc.journal.pagination
1-39  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Carabajal, Monica Patricia Antonella. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borsarelli, Claudio Darío. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Herbal Medicine  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803319300430  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.hermed.2019.100296