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dc.contributor.author
Bernardi, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Ballestero, Pedro Lorenzo  
dc.contributor.author
Schenk, Marcela Liliana  
dc.contributor.author
Ferrario, Mariana Inés  
dc.contributor.author
Gómez, Gimena  
dc.contributor.author
Rivero, Roy Cristian  
dc.contributor.author
Avale, Maria Elena  
dc.contributor.author
Taravini, Irene Rita Eloisa  
dc.contributor.author
Gershanik, Oscar Samuel  
dc.contributor.author
Guerrero, Sandra N.  
dc.contributor.author
Ferrario, Juan Esteban  
dc.date.available
2020-12-11T20:17:01Z  
dc.date.issued
2019-04  
dc.identifier.citation
Bernardi, Maria Alejandra; Ballestero, Pedro Lorenzo; Schenk, Marcela Liliana; Ferrario, Mariana Inés; Gómez, Gimena; et al.; Yerba mate (Ilex paraguariensis) favors survival and growth of dopaminergic neurons in culture; Veterinary and Human Toxicology; Movement Disorders; 34; 6; 4-2019; 920-922  
dc.identifier.issn
0885-3185  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120295  
dc.description.abstract
The infusion from Ilex paraguariensis (popularly known as Yerba mate [YM]) produces the very popular South American beverage called mate (pronounced as “mateI” or maté), and its intake has been inversely associated with the development of Parkinson’s disease (PD) in a large population study in Argentina.1 Given that the influence of diet on health (and disease) of the brain is currently a major issue, and the improvement in the tools to detect the signs and symptoms of PD in its prodromal period,2 it becomes highly relevant to identify and validate potential neuroprotective dietary products that may positively impact on the progression of the disease.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Veterinary and Human Toxicology  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PARKINSON´S DISEASE  
dc.subject
DOPAMINERGIC CULTURES  
dc.subject
YERBA MATE  
dc.subject
CHLOROGENIC ACID  
dc.subject.classification
Neurociencias  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Yerba mate (Ilex paraguariensis) favors survival and growth of dopaminergic neurons in culture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-18T17:27:38Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
920-922  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Bernardi, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Investigaciones Farmacológicas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Investigaciones Farmacológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ballestero, Pedro Lorenzo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Investigaciones Farmacológicas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Investigaciones Farmacológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schenk, Marcela Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrario, Mariana Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Gimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Investigaciones Farmacológicas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Investigaciones Farmacológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Roy Cristian. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Avale, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ingeniería Genética y Biología Molecular "Dr. Héctor N. Torres"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Taravini, Irene Rita Eloisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Bromatología. Departamento de Bromatologia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gershanik, Oscar Samuel. Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica; Chile. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guerrero, Sandra N.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrario, Juan Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Investigaciones Farmacológicas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Investigaciones Farmacológicas; Argentina  
dc.journal.title
Movement Disorders  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mds.27667  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/mds.27667