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dc.contributor.author
Neira Hazime, Laura Margarita
dc.contributor.author
Martucci, Josefa Fabiana
dc.contributor.author
Stejskal, Nadia
dc.contributor.author
Ruseckaite, Roxana Alejandra
dc.date.available
2020-12-11T15:03:56Z
dc.date.issued
2019-09
dc.identifier.citation
Neira Hazime, Laura Margarita; Martucci, Josefa Fabiana; Stejskal, Nadia; Ruseckaite, Roxana Alejandra; Time-dependent evolution of properties of fish gelatin edible films enriched with carvacrol during storage; Elsevier; Food Hydrocolloids; 94; 9-2019; 304-310
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120217
dc.description.abstract
The temporal stability of the physicochemical, antibacterial and antioxidant properties of fish gelatin (FG) films plasticized by glycerol (20% w/w) and supplemented with carvacrol (CRV) obtained by casting and stored at 65% RH and 25 °C, was investigated over 15 days. The level of CRV incorporated into FG film was determined from minimum inhibitory concentration (MIC) values against E. coli and S. aureus. The incorporation of 0.6% w/v CRV reduced the moisture content (MC), and water vapor permeability (WVP) while kept invariable the tensile and light barrier properties, compared to the control. Additionally, CRV increased the in vitro antibacterial and antioxidant effectiveness of films. Upon storage, the sustained loss of moisture and glycerol provoked the drop of MC and WVP values of both films. Control film became stiffer and less stretchable while the active film remained mechanically time-stable. Such difference was ascribed to the increased contribution of triple helical structures in the control, as revealed by ATR-FTIR and XRD. Antibacterial effectiveness (based on disc diffusion assay) decayed from 3.1 ± 0.1 and 2.7 ± 0.3 cm for E. coli and S. aureus, respectively, to undetectable levels for both pathogens. Antioxidant power in terms of radical scavenging activity (RSA) declined to about 2.74 % of the initial value, in line with the decline of CRV level up to 13 % of its initial concentration. Overall this study proves the significance of assessing the stability of the properties of edible films before proposing any technical application.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIBACTERIAL
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
CARVACROL
dc.subject
FISH GELATIN
dc.subject
PACKAGING
dc.subject
STORAGE
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Time-dependent evolution of properties of fish gelatin edible films enriched with carvacrol during storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-27T18:29:56Z
dc.journal.volume
94
dc.journal.pagination
304-310
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Neira Hazime, Laura Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martucci, Josefa Fabiana. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stejskal, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruseckaite, Roxana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.03.020
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