Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ruiz Hidalgo, José

dc.contributor.author
Parellada, Eduardo Alberto

dc.contributor.author
Di Toto Blessing, Lilian Edith

dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle

dc.contributor.author
Ameta, K. L.
dc.contributor.author
Vera, Nancy Roxana

dc.contributor.author
Neske, Adriana

dc.date.available
2020-12-10T20:02:28Z
dc.date.issued
2016-11
dc.identifier.citation
Ruiz Hidalgo, José; Parellada, Eduardo Alberto; Di Toto Blessing, Lilian Edith; Bardon, Alicia del Valle; Ameta, K. L.; et al.; Natural and Derivatized Acetogenins Promising for the Control of Spodoptera frugiperda Smith; Scientific Research an Academic Publisher; Journal of Agricultural Chemistry and Environment; 5; 11-2016; 200-210
dc.identifier.issn
2325-7458
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120159
dc.description.abstract
Annonaceous acetogenins (ACG), belonging to the family Annonaceae, represent aclass of bioactive compounds whose toxic effects have been reported for several species of insects. Given their insecticidal properties, we first carried out the isolation of the ACG from a Brazilian collection of the seeds of Annona squamosa (Annonaceae) and prepared their methoxy methylated (MOM) and acetylated (OAc) derivatives by chemical methods. ACG analogues were semi-synthesized and characterized by spectroscopic techniques (1H and 13C-NMR). We isolated ten natural acetogenins:squamocin, molvizarin, motrilin, rolliniastatin-2, almuñequin, cherimolin-1, cherimolin-2, annonacin, squamocin D and asiminecin. The main objective of this study is to report the antifeedant, toxic and nutritional effects of three of those natural acetogenins and their acetylated and methoxy methylated derivatives on Spodoptera frugiperda Smith (Lepidoptera: Noctuidae). The natural ACGs squamocin and molvizarin killed 100% of S. frugiperda larvae, followed by motrilin (80%). Acetylated derivatives had less toxic and nutritional effects that led to pupal mortality and adult fatal malformations. The addition of MOM derivatives to the larval diet has not toxic effects on larvae, but ignificantly reduces growth rate and efficiency in conversion of ingested food into biomass, affecting adult survival.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research an Academic Publisher
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Acetogeninas naturales
dc.subject
Semisintesis
dc.subject
Spodoptera frugiperda
dc.subject
Annona squamosa
dc.subject.classification
Química Orgánica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Natural and Derivatized Acetogenins Promising for the Control of Spodoptera frugiperda Smith
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T18:39:13Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.pagination
200-210
dc.journal.pais
Corea del Sur

dc.journal.ciudad
Wuhan
dc.description.fil
Fil: Ruiz Hidalgo, José. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Parellada, Eduardo Alberto. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Toto Blessing, Lilian Edith. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ameta, K. L.. Faculty Of Arts, Science & Commerce, Mody University Of; India
dc.description.fil
Fil: Vera, Nancy Roxana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina
dc.description.fil
Fil: Neske, Adriana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural Chemistry and Environment
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/jacen.2016.54021
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=71742
Archivos asociados