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dc.contributor.author
Ruiz Hidalgo, José  
dc.contributor.author
Parellada, Eduardo Alberto  
dc.contributor.author
Di Toto Blessing, Lilian Edith  
dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle  
dc.contributor.author
Ameta, K. L.  
dc.contributor.author
Vera, Nancy Roxana  
dc.contributor.author
Neske, Adriana  
dc.date.available
2020-12-10T20:02:28Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Ruiz Hidalgo, José; Parellada, Eduardo Alberto; Di Toto Blessing, Lilian Edith; Bardon, Alicia del Valle; Ameta, K. L.; et al.; Natural and Derivatized Acetogenins Promising for the Control of Spodoptera frugiperda Smith; Scientific Research an Academic Publisher; Journal of Agricultural Chemistry and Environment; 5; 11-2016; 200-210  
dc.identifier.issn
2325-7458  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120159  
dc.description.abstract
Annonaceous acetogenins (ACG), belonging to the family Annonaceae, represent aclass of bioactive compounds whose toxic effects have been reported for several species of insects. Given their insecticidal properties, we first carried out the isolation of the ACG from a Brazilian collection of the seeds of Annona squamosa (Annonaceae) and prepared their methoxy methylated (MOM) and acetylated (OAc) derivatives by chemical methods. ACG analogues were semi-synthesized and characterized by spectroscopic techniques (1H and 13C-NMR). We isolated ten natural acetogenins:squamocin, molvizarin, motrilin, rolliniastatin-2, almuñequin, cherimolin-1, cherimolin-2, annonacin, squamocin D and asiminecin. The main objective of this study is to report the antifeedant, toxic and nutritional effects of three of those natural acetogenins and their acetylated and methoxy methylated derivatives on Spodoptera frugiperda Smith (Lepidoptera: Noctuidae). The natural ACGs squamocin and molvizarin killed 100% of S. frugiperda larvae, followed by motrilin (80%). Acetylated derivatives had less toxic and nutritional effects that led to pupal mortality and adult fatal malformations. The addition of MOM derivatives to the larval diet has not toxic effects on larvae, but ignificantly reduces growth rate and efficiency in conversion of ingested food into biomass, affecting adult survival.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Scientific Research an Academic Publisher  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Acetogeninas naturales  
dc.subject
Semisintesis  
dc.subject
Spodoptera frugiperda  
dc.subject
Annona squamosa  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Natural and Derivatized Acetogenins Promising for the Control of Spodoptera frugiperda Smith  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:39:13Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.pagination
200-210  
dc.journal.pais
Corea del Sur  
dc.journal.ciudad
Wuhan  
dc.description.fil
Fil: Ruiz Hidalgo, José. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Parellada, Eduardo Alberto. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Instituto de Bionanotecnología del Noa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Bionanotecnología del Noa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Toto Blessing, Lilian Edith. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Biotecnología Farmacéutica y Alimentaria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ameta, K. L.. Faculty Of Arts, Science & Commerce, Mody University Of; India  
dc.description.fil
Fil: Vera, Nancy Roxana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Neske, Adriana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Orgánica. Cátedra de Química Orgánica III; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural Chemistry and Environment  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/jacen.2016.54021  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=71742