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dc.contributor.author
Pan, Lucas G.
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina

dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina

dc.date.available
2020-12-09T17:20:24Z
dc.date.issued
2002-04
dc.identifier.citation
Pan, Lucas G.; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; Effect of sunflower lecithins on the stability of water‐in‐oil and oil‐in‐water emulsions; Springer Heidelberg; Journal Of Surfactants And Detergents; 5; 2; 4-2002; 135-143
dc.identifier.issn
1097-3958
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120014
dc.description.abstract
Lecithins are frequently applied in the food industry as emulsifiers, viscosity regulators, and dispersing agents. The main aim of the present work was to study the emulsifying capability of diverse sunflower lecithins so as to evaluate the functionality of these by-products, which are not extensively used at present. The experimental results obtained for water-in-oil (W/O) emulsions showe that dispersions containing levels of 0.1% lecithins were more stable against coalescence than a control system, whereas those with 1% emulsifying agent exhibited the opposite behavior. On the other hand, faster sedimentation kinetics were observed at a concentration of 0.1% than at 1%. Lecithins with high phospholipid content, especially phosphatidylethanolamine and phosphatidylinositol, were found to be the best emulsifying agents for W/O dispersions. In the case of oil-in-water emulsions, it was possible to observe two processes: creaming of emulsions with the addition of 1% of lecithins, and instant creaming followed by coalescence of the cream phase in those cases corresponding to 0.1% added lecithin.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Heidelberg

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EMULSION STABILITY
dc.subject
OIL-IN-WATER EMULSIONS
dc.subject
PHOSPHOLIPIDS
dc.subject
SUNFLOWER LECITHINS
dc.subject
VERTICAL SCAN ANALYZER
dc.subject
WATER-IN-OIL EMULSIONS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of sunflower lecithins on the stability of water‐in‐oil and oil‐in‐water emulsions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-12-04T18:42:46Z
dc.identifier.eissn
1558-9293
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
135-143
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Heidelberg
dc.description.fil
Fil: Pan, Lucas G.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Surfactants And Detergents

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1007/s11743-002-0213-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11743-002-0213-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11743-002-0213-1
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