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dc.contributor.author
Pan, Lucas G.  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2020-12-09T17:20:24Z  
dc.date.issued
2002-04  
dc.identifier.citation
Pan, Lucas G.; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina; Effect of sunflower lecithins on the stability of water‐in‐oil and oil‐in‐water emulsions; Springer Heidelberg; Journal Of Surfactants And Detergents; 5; 2; 4-2002; 135-143  
dc.identifier.issn
1097-3958  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120014  
dc.description.abstract
Lecithins are frequently applied in the food industry as emulsifiers, viscosity regulators, and dispersing agents. The main aim of the present work was to study the emulsifying capability of diverse sunflower lecithins so as to evaluate the functionality of these by-products, which are not extensively used at present. The experimental results obtained for water-in-oil (W/O) emulsions showe that dispersions containing levels of 0.1% lecithins were more stable against coalescence than a control system, whereas those with 1% emulsifying agent exhibited the opposite behavior. On the other hand, faster sedimentation kinetics were observed at a concentration of 0.1% than at 1%. Lecithins with high phospholipid content, especially phosphatidylethanolamine and phosphatidylinositol, were found to be the best emulsifying agents for W/O dispersions. In the case of oil-in-water emulsions, it was possible to observe two processes: creaming of emulsions with the addition of 1% of lecithins, and instant creaming followed by coalescence of the cream phase in those cases corresponding to 0.1% added lecithin.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EMULSION STABILITY  
dc.subject
OIL-IN-WATER EMULSIONS  
dc.subject
PHOSPHOLIPIDS  
dc.subject
SUNFLOWER LECITHINS  
dc.subject
VERTICAL SCAN ANALYZER  
dc.subject
WATER-IN-OIL EMULSIONS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of sunflower lecithins on the stability of water‐in‐oil and oil‐in‐water emulsions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:42:46Z  
dc.identifier.eissn
1558-9293  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
135-143  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Pan, Lucas G.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Surfactants And Detergents  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1007/s11743-002-0213-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11743-002-0213-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11743-002-0213-1